Bosna i Hercegovina od danas predsjedava Fondom za zapadni Balkan :: Semberija INFO ::

 

Bosna i Hercegovina od danas predsjedava Fondom za zapadni Balkan


Izvor: BHRT (D.P.)

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVPBiH) danas je svečano obilježen početak jednogodišnjeg predsjedavanja Bosne i Hercegovine Fondom za zapadni Balkan (Western Balkans Fund, WBF) u 2024. godini.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nije bio prisutan, te je predsjedavanje Fondom, po drugi put, preuzeo njegov zamjenik Josip Brkić.

On je ovom prilikom istakao da je cilj da BiH pokaže da je pouzdan partner u regionu.

"Mi smo ulagali i nastavićemo to činiti snažno. Smatramo WBF jednim sveobuhvatnom organizacijom koja je u vlasništvu regiona. Godinama se Fond dokazao kao jedinstven mehanizam saradnje i dobar primjer kako staviti potrebe ispred razlika, u nastojanjima da se ostvari zajednički cilj. Nametnuo se kao jedan od najefektivnijih instrumenata koji ohrabruje saradnju u regionu", rekao je Brkić.

Dodao je da WBF postao važan instrument koji djeluje kao most između vlada i sektora civilnog društva.

"Zahvaljujući tome imamo dodatni i efikasan alat da promovišemo dobrosusjedske odnose i evropske integracije. Ovim događajem želimo povećati vidljivost WBF-a, kako bi što veći broj organizacija civilnog društva u BiH se upoznala s radom Fonda i mogućnostima finansiranja njihovih ideja i projekata", dodao je Brkić.

Dodijeljeni su grantovi za četiri nova projekta iz BiH, u iznosu od 1,4 miliona eura, a dobitnici su KUD "Veselin Masleša" iz Banjaluke, EKO ZH iz Širokog Brijega, kao i Naratorijum i Kredi iz Sarajeva.

Fond je uspostavljen 2017. godine,  a čine ga Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo. Nastao je na osnovu dogovora ministra vanjskih poslova ovih zemalja.