Ministarstvo pravde: U narednim danima razgovaraćemo sa predstavnicima Sindikata pravosuđa :: Semberija INFO ::

 

Ministarstvo pravde: U narednim danima razgovaraćemo sa predstavnicima Sindikata pravosuđa


Izvor: RTRS

Uvijek smo spremni da obnovimo socijalni dijalog, ali kroz institut pregovaranja. Shodno tome, i u narednim danima će biti nastavljen razgovor sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Republike Srpske, navode iz Ministarstva pravde u Vladi Republike Srpske.

- Kako bismo riješili problem prouzrokovan štrajkom u pravosuđu, sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Republike Srpske održali smo više sastanaka, upravo radi postizanja dogovora u vezi sa zahtjevima administrativnih radnika zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske, a koji su donijeli Odluku o stupanju u štrajk i iznijeli zahtjeve vezano za povećanje plata i naknada - navode iz resornog ministarstva, nakon što su predstavnici Sindikata pravosuđa održali konferenciju za novinare gdje su najavili tužbu za osporavanje rješenja o minimumu procesa rada koje je ranije donijelo Ministarstvo pravde Srpske.

Iako Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske nije bilo u mogućnosti da prihvati navedene zahtjeve, iz razloga kako kažu, što budžetom koji je usvojen za 2024. godinu, nisu predviđena sredstva za povećanje plata, ističu da je njihov cilj da pokušaju pronaći zajedničko rješenje, kako bi institucije pravosuđa počele da rade u punom kapacitetu.

Navode da je Ministarstvo opredijeljeno za podizanje standarda i poboljšanje materijalnog položaja svih radnika u oblasti pravosuđa u Republici Srpskoj, a što se jasno pokazalo, kako proteklih godina tako i u ovoj situaciji, u kojoj su pojedini radnici donijeli Odluku o stupanju u štrajk.