Ko će pobediti u glabalnom „žitnom ratu” :: Semberija INFO ::

 

Ko će pobediti u glabalnom „žitnom ratu”


Фото - Блумберг
Izvor: Politika

Španija, Italija i Francuska i dalje kupuju rusko žito, Moskva je prošle godine isporučila stotine hiljada tona besplatnog žita u zemlje Afrike i Azije, a potpisala je i unosne sporazume sa latinoameričkim državama.

Poljoprivrednici širom Evrope izašli su na ulice da protestuju zbog nekontrolisanog uvoza jeftinog žita iz Ukrajine.

Masovno nezadovoljstvo primoralo je vlade u zemljama članicama Evropske unije da naprave ogromne ustupke demonstrantima i tako potkopaju političke veze Kijeva sa zapadnim saveznicima, piše „Politiko”.

 Glavni razlog zašto evropski farmeri ne mogu da prodaju svoju robu ove godine „nema nikakve veze“ sa Ukrajinom. Sve se radi o Rusiji, jer su njena rekordna žetva i neprevaziđeni izvoz doveli do smanjenja cena poljoprivrednih dobara, navodi se u analizi.

Zahvaljujući izuzetno povoljnim vremenskim prilikama, Rusija je u protekle dve godine uzgajala neviđenu količinu pšenice i uspešno je prodala na svetskom tržištu.

To je preokrenulo bum cena žitarica i svelo ih na nivoe koji su bili neprofitabilni za poljoprivrednike u zemljama poput Poljske.

I pored sve pažnje na ukrajinski uvoz, neke zemlje EU nastavljaju da kupuju jeftine proizvode iz Moskve. Redovni kupci ruskog žita su Španija, Italija i Francuska, ističe se u članku.

Zbog političke nestabilnosti u EU, Rusija je u velikoj meri uspela da skrene pažnju sa sebe preusmeravanjem svog ogromnog izvoza pšenice u druge delove sveta gde nastoji da zadrži geopolitički uticaj.

Moskva je tokom prošle godine isporučila stotine hiljada tona besplatnog žita u zemlje Afrike i Azije. Takođe je potpisala unosne sporazume sa latinoameričkim državama čiji su usevi uništeni u ekstremnim vremenskim uslovima, primećuje Politiko.