Djeca detektuju radost u nama :: Semberija INFO ::

 

Djeca detektuju radost u nama


O ulozi defektologa u školi, koju pohađaju djeca s posebnim potrebama, govori Ljiljana Lalović, magistar specijalne edukacije i rehabilitacije

Ljiljana Lalović iz Bijeljine, radi kao defektolog u redovnoj Osnovnoj školi ,,Petar Petrović Njegoš u Velikoj Obarskoj i tvrdi da spada u osobe koje u radu ne motivišu samo zarada i novac, već pomoć i iznalaženje načina da se poboljša kvalitet života djece, koja su često marginizovana i za čije potrebe često nema sluha.
 
Ovom plemenitom zanimanju Ljiljana se posvetila jer je, kako kaže, prepoznala lični potencijal za njega, ali prvenstveno zbog ljubavi prema djeci.
 
- Defektolozi su jako bitni u redovnim osnovnim školama, jer oni pomažu, otkrivaju, podučavaju i osposobljavaju za život osobe sa teškoćama u psihofizičkom i tjelesnom razvoju. Rad defektologa usmjeren je na saradnju sa učenicima, roditeljima i nastavnicima.
Defektolog, takođe, daje smjernice za postupanje i podsticanje razvoja djeteta u porodičnom okruženju. U okviru redovnih osnovnih škola provodi se potpuna integracija u redovnim odjeljenjima i to po redovnim programima, uz individualizaciju, ili po prilagođenom programu i po posebnom programu. Pored te tehničke strane vaspitno-obrazovnog procesa namijenjenog učenicima sa teškoćama u razvoju vrlo je važan i emocionalni aspekt, te odnos koji se gradi sa djecom’’, objašnjava Ljiljana Lalović.
 
Naglašava da je socijalizacija djece sa teškoćama važna zbog rušenja predrasuda i barijera, te kako bi u skladu s tim okolina djeci sa teškoćama ponudila najbolje što može. Prema njenom mišljenju, važno je što prije uključiti djecu sa teškoćama u razvoju u društvo.
 
- Nije dovoljno samo pokušavati i očekivati da će se situacija s vremenom promijeniti, nego treba uključiti i cijelu okolinu. Informisanjem i saradnjom okoline utiče se na odbacivanje predrasuda i poštovanje osnovnih ljudskih prava, jer djeca sa teškoćama, prije svega su djeca kojoj ovo društvo treba da pruži najbolje što zna i može, s ciljem stvaranja pozitivnog okruženja i na taj način ljepšeg i jednostavnijeg života kako za njih, tako i za sve koji ih okružuju.

Djeca detektuju radost u nama, hrle nama i ako ih tom iskrenom radošću pridobijemo, mi smo onda pobjednici u svom poslu. Moj lični prioritet u radu jeste da moji učenici budu srećni, da učenički ambijent bude ugodan i prilagođen njihovim potrebama, da u radu sa ovom populacijom đaka uvijek budem spremna na improvizaciju u nastavnom času, da mogu prepoznati kada im je koncentracija na izmaku, da pratim njihova interesovanja i želje, te da imaju podršku od svojih vršnjaka, kroz poštovanje raznolikosti svakog pojedinca’’, kaže Ljiljana Lalović, uz podsjećanje da problem djece sa teškoćama treba rješavati sistemski.
 
- Prije svega, roditelji treba da nauče da reaguju i na najmanje znakove, da prihvataju problem i odlučno krenu u njegovo rješavanje. Dalje, treba mijenjati svijest kod ljudi. Ne smijemo dozvoliti da reagujemo samo na ono što nas lično pogađa, nego svi, u svom domenu, treba da učinimo koliko možemo da djeca sa teškoćama u razvoju imaju jednake uslove za igru i učenje kao i sva druga’’, upozorava na kraju Ljiljana Lalović.   

Semberske novine - Semberija info