Mnogo vjernici se pozdravili sa arhimandritom Nifontom omiljenim sa obje obale Drine: Ide putem Hrista, Svetog Save i Svetog Nikolaja :: Semberija INFO ::

 

Mnogo vjernici se pozdravili sa arhimandritom Nifontom omiljenim sa obje obale Drine: Ide putem Hrista, Svetog Save i Svetog Nikolaja


Mnogobrojni vjernici, danas su se, u Manastiru Bogoštica, kod Krupnja, pozdravili i poželjeli, kako su listom
govorili, od sveg srca, dobro zdravlje i srećan nastavak djelanja na njivi Gospodnjoj mladom arhimandritu Nifontu(Pavloviću), diplomiranom teologu, u Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve.

U ovoj svetinji, koju je, kao svoju zadužbinu, podigao vladika Lavrentije, a sa njom i Dom pjesništva "Desanka Maksimović“, arhimandrit je proveo skoro deceniju i po, a prije toga je bio monah manastira Radovašnica. Posle višegodišnjeg upravljanja Manastirom Bogoštica, bio je i arhijerejski zamjenik, desna ruka vladike Lavrentija. Posle te dužnosti, bio je zadužen i za bogomolju u Bogoštici i onu na Soko gradu, kod Ljubovije, koju je, takođe, podigao vladika Lavrentije i posvetio je svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću.



Riječ je o monahu, koji je dobro znan vjernicima sa obje obale Drine, koji su došli da ga isprate, uglavnom rečima: -Do viđenja! Bogoštica je drugo ime za Božje selo, koja je podarila srpskom rodu vladiku Lavrentija, velikog sljedbenika i poštovaoca vladike Nikolaja, a monaha Nifonta, ovdje u Rađevini, Jadru i Azbukovici, mnogi su zvali Božjim čedom.



-Čvrst i stamen u vjeri, obrazovan, posvećen Bogu, rodu i Crkvi svojoj, neumoran, požrtvovan i istrajan dragocjen je za našu Crkvu, bio, jeste i sigurno će vazda da bude, gdje god bude službovao - poruke su koje su se, na ovom velikom ispraćaju, mogle da čuju usred lepote rađevskih brda i njiva i šuma na njima, gdje je „udjenut“ manastir posvećen ikoni Bogorodice Trojeručice.

Dostojanstveno i ljubazno arhimandrit se pozdravljao sa svakim od vjernika, starim i mladim, a mnogi su došli i iz Republike Srpske, iz rasejanja i drugih krajeva.

Naša crkva, čulo se na ovoj svwtkovini, znala je kad i zašto da  iz Žiče u Ohrid pošalje vladiku Nikolaja, koji je u tom divnom dijelu Makedonije napisao najljepša djela, poput „Ohridskog prologa“ i uvijek se divio crkvi Svetog Jovana Kanea.Repliku te crkve Lavrentijevoj zadužbini u Sokolu, darovali su čuveni Šapčani i divni ljudi Rade Veselinović i dr Miško Ranković, sa porodicama.

-Sigurno je da će, kao vladika Nikolaj, kom je, svim žarom srca svog posvećen, i arhimandrit Nifont na drugoj dužnosti, u Eparhiji sremskoj, kod vladike Vasilija, kom je vladika Lavrentije bio i profesor i razredni starješina u Bogosloviji u Manastiru Krka, ostaviti dubok trag na putu našega Isusa Hrista, Svetoga Save i vladike Nikolaja - poruka je sa ispraćaja Nifonta i eparhije šabačke u susjednu sremsku.


Za Semberija info: Mladen Vasilić