Kvantaška pijaca u Bijeljini: Tezge „preseljene“ ispred ulaza u pijacu :: Semberija INFO ::

 

Kvantaška pijaca u Bijeljini: Tezge „preseljene“ ispred ulaza u pijacu


Prodavci povrća i voća na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci, u četvrtak, drugog aprila, zbog izričite zabrane prodaje robe na Kvantaškoj pijaci, svoje „tezge“ preselili su ispred ulaza u Kvantašku pijacu. Većina njih je uplašena, kako kažu, zbog najnovije situacije koju je prouzrokovao koronavirusa, ali ističu da od nečega moraju živjeti.

„Ovo je propast i velika muka za nas i za one koji dođu da nešto kupe. Cijene se ne mijenjaju i sve je ostalo na prošlogodišnjem nivou. Praktično, na snazi su sezonske cijene voća i povrća. Jedino je bijeli luk na veliko 10 KM za kilogram, dok je limun pet do šest KM za kilogram“, kaže nam jedan od prodavaca ispred Kvantaške pijace. 

U trenutku dok smo razgovarali sa prodavcima voća i povrća stigli su i policijski službenici Policijske uprave Bijeljina i upozorili su prodavce voća i povrća da ne mogu prodavati svoju robu ispred ulaza u Kvantašku pijacu, jer je na snazi zabrana rada za Kvantašku i Stočnu pijacu.



Mladen Lazić, veliki proizvođač povrća iz Golog Brda, kaže da su poljoprivrednici zabrinuti, kako zbog uvoza ranog povrća iz Italije i Španije, tako zbog nemogućnosti nabavke repromaterijala, poljoprivrednih mašina, rezervnih dijelova i opreme za narednu poljoprivrednu sezonu.

„Stao je i uvoz opreme za prerađivačku industriju. U aprilu je blo planirano da otvorim fabriku za preradu povrća, ali sada ne mogu da dovezem pumpe za cirkulaciju vode, marke „Speroni“ iz Italije, koje sam već naručio i platio. Uglavnom smo opremu nabavljali u Italiji i Španiji“, kaže Lazić. 
S obzirom na to da je i član Udruženja povrtlara Republike Srpske, Lazić kaže da povrtlari i na ovaj način upućuju  apel resornom ministarstvu da povede računa o plasmanu domaćih proizvoda na pijacama, jer se i dalje dozvoljava uvoz i prodaja krastavca uvezenog iz Italije i Španije na pijaci „Arizona“.

„Pitamo se kakva je to ekonomska logika, da se dozvoli uvoz krastavca iz pomenutih zemalja, a zabrani prodaja domaćeg ranog krstavca na pijacama. Umjesto da krastavac prodajemo na Kvantaškoj pijaci, kupci se usmjeravaju na kućnu prodaju. Treba znati i to da su svi godinama naviknuti na pijačnu prodaju“, ističe Lazić, naglašavajući da se i u uslovima epidemije, moraju poštovati pravila ponude i potražnje, ali i pravila zaštite prodavaca i kupaca.

Semberija info - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević