Kina pozvala SAD da ukinu nezakonite i jednostrane sankcije kineskim kompanijama :: Semberija INFO ::

 

Kina pozvala SAD da ukinu nezakonite i jednostrane sankcije kineskim kompanijama


Фото - Бета / АП
Portparol ministarstva spoljnih poslova Lin Đian izjavio je da se Kina oštro protivi i osuđuje "izmišljanje" i širenje dezinformacija Sjedinjenih Američkih Država o zapadnom kineskom regionu Sinđang i pozvao ih da ukinu svoje "nezakonite i jednostrane sankcije" kineskim kompanijama.

"Pozivamo američku stranu da odmah prestane da blati Kinu, ukine svoje nezakonite jednostrane sankcije kineskim kompanijama i prestane da se meša u unutrašnje stvari Kine i da podriva kineske interese pod maskom ljudskih prava", rekao je Lin, prenela je danas agencija Sinhua.

Lin je to rekao u sredu kao odgovor na obaveštenje američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost, u kojem je Vašington dodao tri kineske kompanije na listu koja zabranjuje uvoz iz tih firmi na osnovu navodnog "prinudnog rada".

Američki zvaničnici tvrde da su kineske vlasti uspostavile radne logore za Ujgure i druge muslimanske manjinske grupe u Sinđangu, dok Peking negira da postoje bilo kakve zloupotrebe Ujgura.

"Više puta smo citirali mnoštvo brojki i činjenica da bismo opovrgli neosnovane priče o 'prisilnom radu' i 'genocidu' ", rekao je Lin, dodajući da su priče oko Sinđanga lažne i da ih je izmislio mali broj pojedinaca kako bi poremetili Sinđang i ometali razvoj Kine.

Prema njegovim rečima, to što Sjedinjene Američke Države insistiraju na sprovođenju zakona u vezi sa Sinđangom i dodavanju kineskih kompanija na liste sankcija pokazuje da se ozbiljno mešaju u unutrašnje stvari Kine, čime se narušava normalan poredak tržišta i krše pravila međunarodne trgovine.

Lin je istakao da se Sjedinjene Američke Države suočavaju sa mnoštvom problema na lokalu, kao što su rasna diskriminacija, nasilje i zloupotreba droga.

 "Ako je zemlji (SAD) zaista stalo do ljudskih prava, trebalo bi da preduzme mere za rešavanje takvih problema, umesto da se meša u poslove drugih zemalja i zloupotrebljava sankcije", ocenio je Lin, prenosi Tanjug.


Izvor: Politika