ODBIJEN IZVJEŠTAJ CIK-A O RADU U 2019. GODINI :: Semberija INFO ::

 

ODBIJEN IZVJEŠTAJ CIK-A O RADU U 2019. GODINI


Foto: klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas prihvatio Izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2019. godini.

Odgovarajući na pitanja koja su u raspravi o ovoj tački postavili delegati, član CIK-a Ahmet Šantić ocijenio je da nije razgovarano o izvještaju, već aktuelnom sazivu CIK-a i izbornom procesu.

Prema njegovim riječima, činjenica da se za glasanje putem pošte na ovogodišnjim lokalnim izborima registrovalo 150.000 birača, nije rezultat pojačanog rada CIK-a nego političkih subjekata u BiH.

- Imamo u odnosu na 2018. godinu skoro 100 odsto povećanje registrovanih za glasanje putem pošte - istakao je Šantić.

Navodeći da je pravo stranaka da lobiraju da se ljudi prijave za glasanje putem pošte, Šantić je rekao da nije zasluga CIK-a što je na istoj adresi prijavljeno pet lica, ali da CIK treba da utvrdi validnost tih prijava.

- I uradićemo to. Odbili smo 27.000 prijava, što govori o naporu CIK-a da se očuva integritet centralnog izbornog spiska - naglasio je Šantić, konstatujući da je neminovno da u tom procesu bude i propusta.

On je podsjetio da je CIK ovjerio 120.000 prijava za glasanje putem pošte, što je veliki broj.

- Ispašće da u nekoj opštini 10 do 20 odsto birača stanuje u susjednoj državi, što ćemo analizirati i o tome obavijestiti javnost - rekao je Šantić.

Osvrćući se na kritike na račun CIK-a zbog poništavanja ovjere učešća na izborima Ujedinjenoj Srpskoj zbog spota, Šantić je rekao da je odluka donesena jednoglasno i da nije pravosnažna.

- Sigurno ćemo izborni proces privesti kraju. Nijedan glas neće propasti jer svi koji glasaju putem pošte biće njihova provjera - naglasio je Šantić, navodeći da CIK radi transparentno, o čemu svjedoči o objavljeni spisak odbijenih prijava.

On je poručio da u vezi sa izbornim nepravilnostima svoj dio obaveza treba da preuzme i Tužilaštva BiH.

Dom naroda prihvatio je Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2019. godinu, dok je Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma za 2018. godinu upućen na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma.
 
(SRNA)