EU POTVRDILA EVROPSKU PERSPEKTIVU BIH :: Semberija INFO ::

 

EU POTVRDILA EVROPSKU PERSPEKTIVU BIH


Savjet za spoljne posove EU potvrdio je na današnjem zasjedanju u Luksemburgu evropsku perspektivu BiH i pozvao na rješavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Uniji. Istovremeno, direktor Direkcije za evropske interacije BiH Edin Dilberović izjavio je u Sarajevu da je kandidatski status izvjestan sredinom naredne godine i da ne zavisi od ispunjavanja 14 prioriteta. Delegat u Domu naroda Parlamenta Lazar Prodanović rekao je da Srpska neće pristati na bilo kakvo redukovanje prava konstitutivnih naroda i entiteta na evropskom putu BiH.

Nakon ohrabrujućih signala iz Brisela i jasnih poruka evropskog komesara u Sarajevu, BiH se zaista smiješi kandidatski status do ljeta naredne godine. Posebno raduje najava da ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije nije, kako se do sada vjerovalo, uslov za dobijanje statusa kandidata, već za članstvo u Uniji.

- Ako Evropska komisija ocjeni da ispunjavanje 14 prioriteta idu u pravom smjeru onda idemo u pravcu otvaranja poglavlja, a to je daleko veći status od onoga što zovemo kanditatski status , i to je nešto što nam treba biti cilj , znači 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije su vezani za buduće članstvo u EU - istakao je Edin Dilberović,  direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

U prevodu, sva teška pitanja koja zadiru u samu srž BiH , ostavljena su po strani, za period poslije dobijanja kandidatskog statusa. Da podsjetimo među 14 prioriteta je obaveza rješavanja statusa stranih sudija u US BiH , problematizuje se pravo veta i zaštita nacionalnog interesa.

- A kada je u pitanju bilo kakvo redukovanje prava konstitutivnih naroda i Entiteta, moramo reći da se protivimo tome i ne smatram da je to prepreka da, BiH sa dva Entiteta i tri konstitutivna naroda, postane punopravna članica EU - rekao je Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije PS BIH.

Dakle tek će da se vode "bitke" za očuvanje ustavnog uređenja BiH i vidiljvosti Republike Srpske na evropskom putu, do tada napravljeni su iskoraci ka kandidatskom statusu. Prvi put nakon 2008. biće održani izbori u Mostaru, napravljen je pomak u reformi javne uprave, utvrđena metodologija integrisanja u EU, usvojena Strategija za procesuiranja ratnih zločina.

- Ja se nadam da ćemo mi doditi status kandidata, ja sam pola u šali pola u zbilji govorio kada su to mogle neke zemlje Istočne Evrope ,a nisu imale ni blizu uvjete koje mi imamo, zašto mi ne možemo - istakao je Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PS BIH.

Ali sve pobrojano nije dovoljno za dobijanje statusa kandidata, od bh vlasti očekuje se da usvoji nove zakone o sukobu interesa, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i javnim nabavkama. Jedino je izvjesno da bi se zakon o sukobu interesa, nakon što je tri godine "lutao" po komisijama, mogao naći na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.
 
(RTRS)