Ne odustaje se od izbora u BiH dok epidemija korone ne jenjava :: Semberija INFO ::

 

Ne odustaje se od izbora u BiH dok epidemija korone ne jenjava


"Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CiK BiH) ne razmišlja o odgađanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini (BiH) koji su zakazani za 15. novembar, uprkos podacima o broju zaraženih od korona virusa", potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik ove institucije, Željko Bakalar.

U BiH u srijedu, 28. oktobra, zabilježeno 1.586 novih slučajeva korona virusa, a 36 osoba je preminulo.

"Mi sve aktivnosti usmjeravamo u cilju održavanja izbora, unatoč ovim okolnostima. O svemu drugom odluku mogu donijeti samo neki drugi nadležni državni organi. Mi idemo u provedbu izbora", kaže Bakalar za RSE.

O odlaganju izbora ne razmišljaju ni u kriznim štabovima.

Pomoćnik ministra zdravstva u Vladi Federacije BiH i član Kriznog štaba ovog bh. entiteta Goran Čerkez smatra da se lokalni izbori trebaju provesti, bez obzira na pogoršanu epidemiološku situaciju.

"Mi smo naše mjere dali i mjere su jasno napisane za kampanju. Što se tiče izbora, oni će biti organizirani prema epidemiološkom kriterijima, kao i u svakoj državi što su bili", rekao je Čerkez za RSE.
  • Blog o pandemiji COVID-a 19
  • Mapa širenja korona virusa
  • Preporuke za život u vrijeme pandemije
Problemi u sprovođenju izbornog procesa

Do lokalnih izbora u BiH ostalo je manje od tri sedmice, a od lokalnih izbornih komisija očekuju se da na vrijeme obezbijede sve uslove za glasanje u skladu sa poštovanjem svih epidemioloških mjera.

Članica Općinske izborne komisije Stari Grad Sarajevo Meliha Olovčić za RSE kaže kako "muku muče sa obukama i prijavama kandidata za biračke odbore koji će raditi na izborima zbog pogoršane epidemiološke situacije".

"To nam je problem. Imamo puno odustajanja. Stranke su predložile članstvo, mi sad pozivamo na obuku, imamo dio obuke online, putem ZOOM aplikacije, ko hoće tako. Otprilike 50 posto je pristalo na to, 50 posto da obavimo obuku u našoj sali. Odustaju vjerovatno što se boje korone. I u najpovoljnijim vremenima su odustajali. Ljudi jednostavno neće da rade. Mi na to ne možemo uticati", ističe Olovčić.

Predsjednica Gradske izborne komisije Banjaluka Nada Batinar kaže da je u toku obuka biračkih odbora, da su napravljene specifikacije higijensko-epidemioloških i materijalno-tehničkih sredstva za rad biračkih odbora, te da su spremna biračka mjesta.

Ipak, za određene procedure, kaže Batinar, nema jasnih instrukcija CIK-a BiH.

"Postupanje COVID mobilnih timova, to trebaju riješiti na nivou organi nadležni za javno zdravlje i Centralna izborna komisija, da nam daju jasna uputstva koliko timova ćemo imenovati i kakav je njihov način njihovog kretanja", ističe Batinar.

"Sada je predviđeno", dodaje Nada Batinar, "da se ide na redovno biračko mjesto po glasačke listiće za zaraženog, pozitivnog na COVID-19 ili onog u izolaciji".

"Tu postoji sasvim drugačije mišljenje predstavnika Instituta za javno zdravlje Republike Srpske (RS)", pojašnjava ona i dodaje kako su nejasne i instrukcije za mjerenje temperature biračima na glasačkim mjestima.

"Centralna izborna komisija je naložila da je to na ulazu na biračko mjesto, ali naši predstavnici relevantnih organa za ove epidemiološke uslove smatraju da je to ulaz u objekat, a 50 metara od ulaza u objekat je biračko mjesto. Trenutno imamo informaciju da je u toku razmjena u pisanom obliku, upravo, između ovih nadležnih organa za epidemiološku situaciju i Centralne izborne komisije", ističe predsjednica Gradske izborne komisije Banjaluka.

Prema riječima Nade Batinar, potrebno je riješiti i postupanje ukoliko se nekom od birača na biralištu izmjeri visoka temperatura.

"Instrukcija CIK-a je da se tom biraču obezbjeđuje da glasa unutar biračkog mjesta, u posebnoj kabini. Imali smo sastanke na kojima smo čuli i drugo mišljenje i sada očekujemo da krovni regulator izbornog procesa i nadležni organi za epidemiološke uslove nam daju uputstva", ističe Batinar.

Iz CIK-a tvrde da rade na otklanjanju problema

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH, kaže da su oni još u junu, u skladu sa epidemiološkim preporukama, donijeli instrukciju o načinu provođenja izbora i izgledu biračkih mjesta u uslovima pandemije.

Napominje da, uprkos pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, iste mjere i dalje važe, te da su u stalnom kontaktu sa izbornim komisijama kako bi otklonili određene nedoumice.

"Imali smo intenzivne sastanke putem online aplikacije, sa opštinskim i gradskim izbornim komisijama, kontaktiramo svakodnevno ljude na terenu da bi im dali instrukcije i dobili od njih informacije sa kakvim situacijama se nalaze i kako izlaze iz situacija, da bi u ovim uvjetima osigurali i imali izbore", kaže Bakalar.

Sa druge strane, predsjednica Gradske izborne komisije Banjaluka kaže da su određene nejasnoće pokušali riješiti sa CIK-om još u avgustu, kada su uradili temeljnu analizu provodivosti instrukcija. Tada su postavili niz pitanja vezanih za epidemiološku situaciju koja je proslijeđena CIK-u i drugim relevantnim organima, ali, ističe Nada Batinar, odgovor nisu dobili.

"Ni jednog slova nazad nismo dobili. Slali smo i urgenciju, jer upravo mi koji praktično provodimo izbore, nudili smo se CIK-u, da pod onim propisanim uslovima koji proizilaze iz instrukcije, organizujemo simulacije izbornog procesa. Taj prijedlog i ništa od naših pitanja konkretno nije odgovoreno. Mi smo izborni profesionalci, nisu epidemiološki", kaže Batinar.

Deveti poslijeratni lokalni izbori u BiH biće održani u nedjelju, 15. novembra. Pravo glasa ima 3.283.194 birača.

Na izborima će učestvovati 543 politička subjekta i to 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata, 72 koalicije, devet listi neovisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina.

CIK BiH je za učešće na izborima ovjerio prijave 30.809 kandidata.