INCKO PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI UN: SVE NEPRODUKTIVNIJI ODNOSI POLITIČKIH LIDERA U BIH :: Semberija INFO ::

 

INCKO PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI UN: SVE NEPRODUKTIVNIJI ODNOSI POLITIČKIH LIDERA U BIH


„Pandemija je otkrila dugogodišnje probleme u Bosni i Hercegovini, u kojima su određeni političari slijedili svoje političke podjele nauštrb jedinstvene borbe za suzbijanje širenja virusa i njegovog uticaja na ekonomiju“, naveo je Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u svom izvještaju koji je 5. novembra predstavio Vijeću sigurnosti UN-a.

Navodi kako kriza opet razotkriva ogromnu zavisnost zemlje od međunarodne pomoći, 'koja naglašava neuspjeh određenih nacionalističkih političkih elita da se usredsrede na politiku i pitanja koja su zaista važna građanima zemlje'.

Incka posebno brinu, odnosi političkih lidera u BiH 'koji su sve više antagonistični i neproduktivni'.
„Pored ostalih pitanja, postoje kontinuirane prijetnje secesijom, blokade državnom nivou i na nivou Federacije BiH, kao i prevelika nefleksibilnost na određenim pozicijama, od kojih nijedna ne doprinosi pomicanju zemlje naprijed ili poboljšanju života njenih građana.“, napisao je Incko u Izvještaju.

Riječ je o 58. Redovnom šestomjesečnom izvještaju koji Incko podnosi generalnom sekretaru UN-a o statusu provedbe mira u BiH, a izvještaj pokriva period od 16. aprila do 15. oktobra ove godine.
Incko je podsjetio i na to da se BiH kreće kroz još jedan izborni ciklus, a da rezultati opštih izbora održanih u oktobru 2018. još uvek nisu u potpunosti sprovedeni.

„Nova Vlada Federacije nije imenovana više od dvije godine, a Vlada Federacije iz prethodnog mandata još uvek sjedi, zajedno sa prethodnim predsjednikom Federacije i potpredsjednicima, a isto važi i za vlade u Hercegovačno-neretvanskom kantonu i Kantonu 10“, navodi Incko u svom izvještaju.

Osvrćući se na period uoči početka predizborne kampanje, za lokalne izbore koji će u BiH biti održani 15. novembra, Incko je rekao da se 'već ponovo odlikuje podijeljenom, negativnom retorikom koja produbljuje postojeće podjele i sve otežava pomirenje u Bosni i Hercegovini'.
 
 
Tokom procesa organizovanja izbora, Centralna izborna komisija BiH se 'suočila sa brojnim politički motivisanim opstrukcijama nekih institucija i/ili njihovih direktora', navodi on i ocjenjuje da je, uprkos svim izazovima, Komisija bila uspješna u pripremama za izbore i pokušaju da smanji rizike od izbornih malverzacija.
Incko piše kako podržava napore CIK-a u tom pogledu.

Također se u izvještaju osvrnuo i na sve veći priliv migranata i izbjeglica u BiH, te naveo da 'visoko oprečne pozicije' onemogućavaju da se zemlja efikasno nosi sa sigurnosnim i humanitarnim aspektima.

„Dok je Federacija generalno domaćin najvećem broju izbeglica i migranata, Republika Srpska i dalje odbija uspostavljanje prihvatnih centara na svojoj teritoriji i takođe aktivno prevozi pojedince koje identifikuju kao izbeglice ili migrante do međuentitetske granične linije.“, napisao je Incko u svom Izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.
 
On kaže kako je dužan izvijestiti da i 25 godina od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir, 'još uvek postoje neke vrlo negativne političke tendencije u Bosni i Hercegovini koje potencijalno predstavljaju ozbiljan rizik po mir i stabilnost'.

„Poslije decenije pozitivne reintegracije, dinamika u zemlji se promijenila i političke snage pokušavaju unazaditi reforme i napredak. Nažalost, aktuelne politike imaju tendenciju da zloupotrebljavaju pozitivne procese, kao što je integracija Evropske unije, kako bi se ostvarili politički ciljevi, navodi se u izvještaju.
Incko navodi da je 'sada, više nego ikada, vrijeme da pozovemo političke lidere jednim glasom da ostave po strani svoje razlike i usredsrede se na ujedinjenje' u interesu trajnog mira i stabilnosti.


Semberija info