Omogućeno glasanje i iz Češke, Francuske i Grčke putem DKP BiH :: Semberija INFO ::

 

Omogućeno glasanje i iz Češke, Francuske i Grčke putem DKP BiH


Centralna izborna komisija BiH je na 77. hitnoj sjednici održanoj danas dopunila Odluku o listi zemalja kojima će biti omogućena dostava glasačkih paketa putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, a sada se na toj listi nalaze Češka, Francuska i Grčka. 
 
Od ranije su na listi Australija, Kanada, Mađarska, Finska, Ruska Federacija i Sjedinjene Američke Države. 
 
"Iz navedenih država u uslovima izuzetno otežanog ili prekinutog poštanskog prometa uzrokovanog epidemijom virusa COVID-19, kao i u slučaju znatno otežanog poštanskog prometa sa prekookeanskim zemljama, birač može dostaviti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Bosne i Hercegovine povratnu kovertu za Centralnu izbornu komisiju BiH u posebnoj koverti koja sadrži poštanski žig zemlje iz koje se glasa, a da datum na poštanskom žigu bude najkasnije 15.11.2020. godine, odnosno za birače koji iz tih država glasaju za Gradsko vijeće Grada Mostara 20.12.2020. godine", saopšteno je iz CIK BiH.
 
Biračima koji iz navedenih država glasaju putem pošte sada je omogućeno da svoje glasačke pakete putem pošte dostave na adresu pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u inostranstvu, uz napomenu da na koverti za diplomatsko- konzularno predstavništvo BiH naznače: "Glasački paket- ne otvaraj".