Koje zemlje su zatvorene za građane BiH, a za koje jepotreban PCR test :: Semberija INFO ::

 

Koje zemlje su zatvorene za građane BiH, a za koje je
potreban PCR test


Uoči božičnih i novogodišnjih praznika, mnoge evropske zemlje uvele su stroga pravila prilikom prelazaka granica. 
 
Neke su u potpunosti zatvorile granice za državljane BiH, neke pooštrile mjere, a na primjer, Turska je širom otvorila vrata.
 
Nakon više mjeseci relaksacije, Hrvatska je spustila rampe za ulazak građanima BiH, izuzev određenim kategorijama, čime se pridružila dobrom dijelu evropskih zemalja, gdje je ulazak za većinu državljana BiH nemoguća misija.
 
U Italiju, Francusku i Švicarsku gotovo je nemoguće ući, a u Austriju je moguće samo uz posebne uslove.
 
HRVATSKA
 
Novom odlukom Štaba, državljani trećih zemalja, uključujući i BiH, mogu ući u Hrvatsku samo ako su zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i radnici koji njeguju starije osobe, pogranični ili transportni radnici.
 
U Hrvatsku mogu ući i diplomate, zaposleni u međunarodnim organizacijama i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija, kao i zaposleni u vojsci i policiji, humanitarni radnici i zaposleni u civilnoj zaštiti pri obavljanju svojih dužnosti, kao i putnici u tranzitu, te osobe koje putuju radi školovanja.
 
- Pomorcima i osobama koje putuju zbog neodgodivih ličnih, porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes omogućiće se ulazak u Hrvatsku uz negativan PCR testa na virus korona koji nije stariji od 48 sati ili testiranjem na virus koronu po dolasku u Hrvatsku i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza - pojasnili su iz GP BiH.
 
SLOVENIJA
 
Kriterijume su nedavno pooštrili i Slovenci. Vlada Slovenije je, naime, donijela odluku da se na crvenu listu stave sve zemlje EU (uz male izuzetke), kao i više od 70 trećih država, među kojima je BiH.
 
Do tada je za građanima BiH koji imaju prebivalište u Sloveniji bilo dozvoljeno napuštanje zemlje i posjeta užem članu porodice do 72 sata, a ta odluka je ukinuta.
 
S obzirom na to da su građani BiH na crvenoj listi prilikom ulaska u Sloveniju potreban im je negativan PCR test urađen u jednoj od država EU ili u ovlaštenom institutu koji se nalazi na stranici NLZOH.
 
Takođe, postoje određeni izuzeci (nosioci diplomatskih pasoša, zdravstveni radnici i dr.) za koje nije potreban test.
 
AUSTRIJA
 
Ulazak državljana BiH u Austriju je moguć samo uz posebne uslove, u koje spadaju neodgodivi porodični razlozi. U pitanju su, recimo, posjeta bolesnom članu porodice, posjeta maloljetnoj djeci koja borave u Austriji, humanitarni razlozi, kao i zakazana vjenčanja, svadbe, rođendani i sprovodi. Ali to nije sve.
 
Međutim, to se mora dokazati određenim dokumentima na granici te granični radnici mogu zahtijevati dokaze o razlogu posjete i ulaska u Austriju.
 
Takođe, pored toga, svaki građanin BiH mora sa sobom imati negativan test ne stariji od 72 sata koji mora prikazati na granici. U slučaju neposjedovanja testa, određuje kućni karantin od deset dana.
 
ŠVAJCARSKA, ITALIJA, FRANCUSKA
 
Rigorozne su mjere i kada je u pitanju Švajcarska.
 
Ulazak državljana BiH u Švajcarsku trenutno nije moguć ukoliko ne posjeduju dozvolu boravka u Švajcarskoj. U specifičnim situacijama za dolazak bez dozvole uz garantno pismo potrebno je kontaktirati Ambasadu Švajcarske u Sarajevu.
 
Za većinu građana BiH gotovo nemoguće je da posjete i Rim ili neki drugi italijanski grad. Izuzetak su radnici u sektoru transporta, diplomate i slično. Svi ostali moraju imati dozvolu boravka.
 
Državljani BiH mogu putovati u Italiju jedino ukoliko u Italiji posjeduju važeću dozvolu boravka. Državljani BiH koji u Italiji posjeduju važeću dozvolu boravka, prilikom povratka iz BiH su obavezni javiti se nadležnim službama, te im se određuje samoizolacija u trajanju od 14 dana i obevezno testiranje na kovid-19.
 
Kroz Francusku je dozvoljen tranzit, na manje od 24 sata u međunarodnoj zoni. Ulazak u Francusku dozvoljen je državljanima BiH koji imaju vizu za dugi boravak Passeport Talent ili imaju vizu za dugi boravak Salarié détaché ICT, kao i njihov bračni drug i djeca.

Izvor: Avaz.ba