Radanović: U pojedinim institucijama fotografije Ante Pavelića :: Semberija INFO ::

 

Radanović: U pojedinim institucijama fotografije Ante Pavelića


Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) Đorđe Radanović izjavio je da pripadnici hrvatskog naroda u Livanjskom kantonu prate tradiciju ustaškog pokreta i u pojedinim institucijama postavljaju fotografije ustaškog poglavara Ante Pavelića.

​“Naziv Hercegbosanska županija zvuči kao Herceg-Bosna, a znamo da je u vrijeme Herceg-Bosne izvršeno protjerivanje srpskog stanovništva iz Drvara, Bosanskog Grahova, Glamoča i Kupresa”, rekao je Radanović, komentarišući službeni naziv Hercegbosanska županija koji je neustavan i šahovnicu kao grb Kantona 10, koji vrijeđaju srpski konstitutivni narod.

Radanović je istakao da su Srbi 1991. godine bili većinska populacija u šest opština u Livanjskom kantonu jer su činili 60 odsto stanovništva, te ocijenio da danas srpski narod u ovom kantonu nije konstitutivan.

On je naglasio da Hrvati u Livanjskom kantonu i danas prate tradiciju ustaškog pokreta.

“Neprihvatljivi su nazivi određenih ulica, institucija, te fotografije Ante Pavelića koje su okačene u pojedinim institucijama kantonalne Vlade, neprihvatiljivo je da se bilo kakva ustaška i nacistička obilježja bilo gdje ističu”, rekao je Radanović i dodao da takva obilježja plaše narod.

On je apelovao da Kanton 10 uskladi svoje nazive, ukloni šahovnicu kao grb jer nije u skladu sa Ustavom i zakononima, te da se uklone svi nazivi ulica koji podsjećaju na ustaški režim.

Radanović je kao primjer naveo Domobransku ulicu u Livnu, napominjući da su domobrani bili dio ustaškog pokreta.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta federacije BiH Goran Broćeta rekao je ranije Srni da službeni naziv Hercegbosanska županija koji je neustavan i šahovnica kao grb ovog kantona vrijeđaju srpski konstitutivni narod, zbog čega će Klub Srba u Skupštini kantona na prvoj narednoj sjednici kluba pokrenuti pitanje službenog korištenja neustavnih obilježja i naziva imena u kantonu.

Zastava i grb kantona bili su isti kao i zastava i grb bivše Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Ove simbole proglasio je neustavnim Ustavni sud Federacije BiH, jer predstavljaju tradicije samo jednog konstitutivnog naroda (Hrvata). Lokalna vlada, međutim, i dalje koristi ova obilježja.

Osim neustavnog naziva Hercegbosanska županija, koriste se i nazivi Kanton 10 i Livanjski kanton.

Srna / Glas Srpske