Lavrov: BiH ne treba nikakav međunarodni protektorat :: Semberija INFO ::

 

Lavrov: BiH ne treba nikakav međunarodni protektorat


ISTOČNO SARAJEVO - Republika Srpska je naš partner i imamo dobre odnose. Imamo zajednički stav da je Dejton temelj funkcionisanja BiH, treba poštovati njegove temelje i tri konstitutivna naroda i dva entiteta, rekao je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije.

On je nakon sastanka s Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, rekao je da su imali konstruktivne razgovore i da su više puta sa Dodikom razgovarali ove godine.

Tvrdi da Rusija kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma poštuje principe i sve poziva da poštuju njegove temelje i principe.

"Ovi temelji zahtijevaju da svi problemi budu riješeni  konsenzusom i uz poštovanje i nemiješanje u unutrašnje stvari iz vana", kazao je Lavrov.

Kazao je da je odgovornost na lokalnim i zakonskim predstavnicima BiH i da je odavno trebalo zatvoriti Ured visokog predstavnika.

"Ne treba nikakav međunarodni protektorat jer već davno je BiH postala članica Vijeća bezbjednosti i za to ne treba sačuvati protektorat", kazao je Lavrov.

"Svako rušenje, erozije Dejtona, mogu izazvati teške posljedice", dodao je Lavrov.

Nezavisne novine