Čović: OHR će biti izmješten iz BiH ako Šmit bude vodio politiku Merkelove :: Semberija INFO ::

 

Čović: OHR će biti izmješten iz BiH ako Šmit bude vodio politiku Merkelove


ZAGREB - Lider HDZ-a Dragan Čović najavu dolaska novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, prema njegovim riječima, dočekao je s veseljem.

Mišljenja je da ćemo, ako Šmit u značajnoj mjeri bude vodio politiku koju zagovara kancelarka Merkel, vrlo brzo dobiti klasičnu transformaciju uloge OHR-a.

- Ja se nadam u narednih godinu-dvije da će OHR biti izmješten iz BiH i da će biti neko zaštitno tijelo izvan okvira Ustava koje neće uticati na ustavna određenja u BiH - izjavio je  Čović za HRT.

Čović očekuje transformiaciju uloge visokog predstavnika za potrebe Evropske unije.

- Ona je dugi niz godina, zadnjih pet-šest, izgubila svoj smisao. Mislim da se mora transformisati za potrebe EU. Ne možemo dobiti kandidatski status i otvoriti procese pregovora, a istovremeno imate taj paralelni institut vlasti sa onim bonskim ovlašćenja jer ih neko tumači da njima možete smjeniti, nametnuti zakonska rješenja, promijeniti ustav ako treba... - kazao je on.

Bundestag je juče dao zeleno svjetlo da Šmit i zvanično postane njemački kandidat za visokog predstavnika u BiH.

Cijela procedura trebala završiti do marta ako članice Savjeta za primjenu mira u BiH (PIK) izaberu Šmita, a zatim sve potvrdi Savjet bezbjednosti UN-a.

​Glas Srpske