Mario Kordić, novoizabrani gradonačelnik grada na Neretvi: Zaštitiću prava svih Srba u Mostaru :: Semberija INFO ::

 

Mario Kordić, novoizabrani gradonačelnik grada na Neretvi: Zaštitiću prava svih Srba u Mostaru


MOSTAR – Mostar je multietnički grad, koji po svojoj nacionalnoj strukturi predstavlja BiH u malom, zbog čega ću nastojati da napravim zdravu priču kojom bismo poslali poruku zajedništva i dokazali svima da možemo dobro i ugodno živjeti jedni kraj drugih i jedni s drugima.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” novoizabrani gradonačelnik Mostara Mario Kordić govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u gradu na Neretvi i odnosima unutar Gradskog vijeća.

Kordić je kao kandidat HDZ-a BiH izabran u trećem krugu glasovima 17 vijećnika, za jedan više od njegovog protivkandidata Zlatka Guzina. Po zanimanju je ljekar i do sada je obavljao funkciju direktora Doma zdravlja u Mostaru.

- Moja želja je da do rješenja dolazimo konsenzusom, razgovorima i dogovorima i da kroz široku koaliciju, u koju bi svi bili uključeni donosimo odluke – rekao je Kordić.

GLAS: Mislite li da je u složenoj situaciji, kakva je danas u Mostaru, tako nešto moguće?

KORDIĆ: Ja lično kao gradonačelnik bi bio sretan da to tako funkcioniše, da odluke budu kvalitetne, odnosno da ih u principu jednoglasno usvajamo. Hoće li to biti tako ili neće, pokazaće vrijeme. Formirano je novo Gradsko vijeće, sastav je takav kakav jeste, koalicije u principu i ne postoje. Zbog toga mislim da bi takav način rada bio najkvalitetniji.

GLAS: Već na prvoj sjednici bilo je problema, a morao je intervenisati i visoki predstavnik. Očekujete li da će se takvi problemi javljati i u narednom periodu?

KORDIĆ: Ne očekujem da će se ti problemi ponavljati. Ovi problemi koje smo imali na prvoj sjednici su više neka politička priča gdje je legalno i legitimno da se svi bore za neku poziciju. U tom žaru borbe je bilo nekakvih različitih pogleda i na Statut grada i tumačenje poslovnika, ali tako izgledaju sjednice. Međutim, kada se počnemo baviti komunalnim temama i kada ulog nije tako veliki, mislim da neće biti takvih problema.

GLAS: Kakav će biti Vaš odnos prema srpskoj zajednici u Mostaru?

KORDIĆ: I kao čovjek imam kontakte sa srpskom zajednicom u Mostaru i to dosta ozbiljne, u smislu da u bolnici i domu zdravlja radim sa kolegama Srbima i imamo fantastičan odnos. Definitivno ću biti neko ko će zaštiti sva prava Srba u Mostaru i pokušati napraviti jednu zdravu priču, ne samo sa njima, nego i sa Bošnjacima i Hrvatima i ljudima koji se  izjašnjavaju kao ostali.

Pritisak

GLAS: Poslije prvog kruga glasanja Islamska zajednica poslala je saopštenje u kojem srpskog predstavnika optužuje za izdaju. Kako komentarišete takav istup?

KORDIĆ: Apsolutno nas vraćaju u neke dane kad nije bilo ovdje dobro. Vjerske zajednice ne treba da se miješaju u politiku. Takva reakcija bila je neprimjerena i osudili smo je svi, svako sa svoje strane. Jasno je svima da je to bio pokušaj pravljenja pritiska na srpskog člana Gradskog vijeća i to nije dobra poruka.

​Glas Srpske