Raste broj inficiranih koronom u BiH, stručnjaci upozoravaju: Nema opuštanja! :: Semberija INFO ::

 

Raste broj inficiranih koronom u BiH, stručnjaci upozoravaju: Nema opuštanja!


Ponovo skok broja inficiranih koronavirusom u BiH. Iako za sada nema najava da će se broj zaraženih naglo povećati, nadležni upozoravaju stanovništvo da se pridržava mjera da ne bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema. Istovremeno iz Kliničkog centra u Sarajevu upozorenje: krizni štabovi treba da razmisle o mjerama koje preduzimaju i da li se poštuju po propisu. Jer od svih sojeva štitimo se na isti način.

Iz krivulje koja pokazuje kako se kreće broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini se vidi kako se broj novih infekcija povećava. Čim se broj zaraženih počne smanjivati, ljudi pomisle kako je kraj i to je greška koju si ne smijemo dozvoliti, upozoravaju epidemiolozi.

U Bosni i Hercegovini registrovan je novi soj koronavirusa, ali naučnici ističu kako su mutacije uobičajena pojava, te kako treba imati u vidu da se na isti način štitimo od svih sojeva.

Optimističnog pogleda za naredne dane nema, kažu epidemiolozi. Krizni štabovi će u slučaju potrebe pooštravati mjere, a zdravstveni sistem neće klonuti, uvjeravaju nadležni. Sve što trebaju učiniti građani je striktno poštovati mjere.

Ipak, stručnjaci pozivaju na ozbiljnost i opreznost, posebno u situaciji kada na dnevnom nivou bilježimo povećanje trocifrenih brojeva novih slučajeva i uz to bez vakcine.

BHRT