Košarac: Predložićemo uvođenje prelevmana i carinskih stopa na dvije godine :: Semberija INFO ::

 

Košarac: Predložićemo uvođenje prelevmana i carinskih stopa na dvije godine


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac uputiće Vijeću ministara BiH zahtjev za razmatranje odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije na period od dvije godine.

Ta odluka je uslijedila nakon što je Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavljen zaključak Vlade Republike Srpske, kojim se od Vijeća ministara BiH traži uvođenje takvih zaštitnih mjera na period od dvije godine.

“U potpunosti podržavam uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od dvije godine. Ponovo apelujem na kolege iz Savjeta ministara BiH da podržimo ovu odluku”, rekao je Košarac.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u skladu s procedurama aktivno radi na pribavljanju potrebnih mišljenja nadležnih institucija kako bi se takva odluka u što skorijem periodu našla na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH.

Ministar Košarac rekao je da se, paralelno s tim, nastavljaju započete konsultacije sa Evropskom komisijom o predloženim mjerama, što je obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Nije me obeshrabrila činjenica da uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od 200 dana ranije nisu podržali svi ministri u Savjetu ministara BiH, ali domaću proizvodnju moramo štititi konkretnim aktivnostima, a ne deklarativnim opredjeljenjem, zbog čega sam odlučio da predložim uvođenje zaštitnih mjera”, naglasio je Košarac.

Ministar je napomenuo da je uvođenje zaštitnih mjera najbolji način da se izađe u susret zahtjevima domaćih poljoprivrednih proizvođača, te da im se omogući nastavak i razvoj poslovanja, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

FENA / BHRT