POSADI SVOJ HLAD :: Semberija INFO ::

 

POSADI SVOJ HLAD


Nevladina organizacija „Zeleni razvojni centar“ je svoj rad posvetila očuvanju, unapređenju i podizanju svijesti o očuvanju životne sredine.

Kao članovi Trillion Trees Action pokrenutom od strane Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, njihov cilj je da u okviru akcije „Posadi svoj hlad“ tokom proljeća 2021. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine građanima podijele 30.000 dvogodišnjih sadnica bijelog jasena, koji će potom biti posađeni u dvorištima i urbanima dijelovima lokalnih zajednica.

Početkom januara 2021. godine su organizovali online anketu u kojoj su stanovnici svih opština i gradova u Bosni i Hercegovini mogli dati svoj glas za pošumljavanje njihove lokalne zajednice. Uslov da bi jedna opština/grad ušla u projekat „Posadi svoj hlad“ bio je učešće u anketi najmanje jedan posto ukupnog stanovništva te lokalne zajednice. Ovaj uslov su, pored građana Bijeljine ispunili i građani još 77 lokalnih zajednica u BiH.



Planom je predviđeno da svaki prijavljeni aktivista dobije paket koji se sastoji od: jedne sadnice bijelog jasena, uputstva za sađenje, table za upisivanje imena aktiviste i datuma sadnje, table obilježene imenom partnera.
Pored besplatnih sadnica, 10 lokalnih zajednica ima priliku da bude bogatije za mjernu stanicu namjenjenu automatskom mjerenju kvaliteta vazduha. U zavisnosti od dogovora sa gradskom upravom, i grad Bijeljina može postati jedan od onih koji će pored sadnica dobiti i mjernu stanicu.

Podjela sadnica će se odvijati  tokom proljeća 2021. Tačne datume i mjesto preuzimanja sadnica naknadno će biti objavljena na sajtu „Posadi svoj hlad“ i profilima društvenih mreža. 

- Sadnicu mogu preuzeti kako građani koji su glasali, tako isto i oni koji nisu dali svoj glas – jer bitno je da sadnice budu posađene u Vašoj opštini,“ poručuju iz „Zelenog razvojnog centra“.

Znate li kako se zove novi luksuz? Dragi naši, to se zove čisti zrak! Možete to sebi priuštiti, besplatno!
Čist zrak je luksuz budućnosti, a ne samo sadašnjosti! Da ne bismo bili u potrebi za istim sutra, moramo djelovati danas.Zato zasadite svoju hladovinu i osigurajte sebi čisti zrak u budućnosti!

Odlična inicijativa u vrijeme kad nas truju sa svih strana, a i sami zbog nedovoljnog obrazovanja doprinosimo tome na razne načine. Treba razvijati svijest o zdravoj sredini i organskoj hrani ako želimo da opstanemo.

​Semberija info