U UKC TUZLA ZARAŽENO 40 ZAPOSLENIH :: Semberija INFO ::

 

U UKC TUZLA ZARAŽENO 40 ZAPOSLENIH


Foto: klix.ba
U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla trenutno je virusom korona zaraženo 40 zaposlenih, među kojima su infektolozi, pulmolozi, specijalisti za plućne bolesti i anesteziolozi, izjavio je direktor ove ustanove Vahid Jusufović.

Jusufović je ocijenio da je stanje zabrinjavajuće, navodeći da je u proteklih deset dana od četiri zaražena medicinska radnika, taj broj povećan na 40, među kojima su glavni nosioci za liječenje oboljelih od tog virusa korona.

- Nažalost, jutros nam je preminuo i kolega koji je virusom korona zaražen na radnom mjestu i imao je vrlo tešku kliničku sliku - rekao je Jusufović.

Zbog povećanja broja hospitalizovanih pacijenata zaraženih virusom korona u dvije kovid bolnice u UKC-u Tuzla, unutrašnjim raspoređivanjem oko 30 odsto osoblja ove zdravstvene ustanove biće angažovano u tim odjeljenjima.
Prema riječima Jusufovića, trenutno su u kovid bolnicama hospitalizovana 72 pacijenta, što pokazuje rast u odnosu na juče, od kojih oko jedna trećina ima tešku kliničku sliku.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u UKC-u, danas je Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona održao hitnu sjednicu, te donio nekoliko novih mjera s ciljem suzbijanja virusa korona i sprečavanja kolapsa zdravstvenog sistema, među kojima je suspendovanje hladnog operativnog programa, a u kontinuitetu će se raditi akutni program.

Novim mjerama obuhvaćena je i privremena obustave praktične nastave u UKC-u Tuzla za studente Medicinskog fakulteta i srodnih fakulteta UNTZ Srednje medicinske škole, osim studenata koji obavljaju klinički staž.
Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić smatra da se trenutna epidemiološka situacija ne može ocijeniti alarmantnom, ali shodno rastu broja novih zaraženih, ona ima tendenciju pogoršanja.

On je poručio da se ovaj problem mora ozbiljno shvatiti i adekvatno pristupiti sprovođenju svih mjera, prenose federalni mediji.
 
(SRNA)