Vuković: Vakcine će oporaviti i privredu, zatvaranje bi teško izdržali :: Semberija INFO ::

 

Vuković: Vakcine će oporaviti i privredu, zatvaranje bi teško izdržali


SARAJEVO - Danas je jako važno da se na vrijeme krene s cijepljenjem. Zdravlje naših stanovnika oporavit će gospodarstvo. Mi smo, nažalost, na repu događanja, izjavio je u intervjuu za "Večernji list" Vjekoslav Vuković potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore STK BiH.

STK BiH, kako kaže napravila je iskorak s digitalnim približavanjem privrednika iz BiH svijetu. Vuković govori i o ostvarenim i propuštenim prilikama u vremenu korona krize.

"Korona je ostavila jako velike posljedice na gospodarstvo, ali i na cijelu ekonomiju i ekonomski sustav te ukupna kretanja. Donijela je i neke novine. Vidite kako smo se pomakli u svijetu digitalizacije, prelazimo na nove modele poslovanja. Jednako kako je globalna ekonomija doživjela udar, a onda i pad, tako su se stvari odrazile i u BiH", kaže on.

On ističe da se svi  moramo prilagođavati novim sistemima te da je upravo ova kriza bila pogoda za novi početak. Međutim, kaže on, kako biste napravili iskorak, potrebno je znati što su vam strateške smjernice, morate imati viziju i, na kraju, znati što je cilj. 

"Ne možemo, primjerice, sada samo reći - idemo što više izvoziti i tako oporaviti gospodarstvo ako su nam granice zatvorene, ako i druge zemlje imaju probleme. Potrebno se prilagoditi".

Prema njegovim riječima oporavak privrede BiH povezan je s vitalnošću EU.

"Na temelju posljednjih, ali i ranijih pokazatelja možemo reći kako je to slučaj. Oko 70% naših roba izvozimo na tržište EU-a. Za vrijeme lockdowna, odnosno prvog vala korone, imali smo pad od 25% izvoza i 28% uvoza. Danas su ti podaci minus osam i minus 13 posto. To, pak, sugerira da smo krajem godine bilježili lagani oporavak", ističe Vuković.

Prema njegovim riječima to pokazuje kako se oporavlja privreda EU. U januaru ove godine izvezli smo više roba nego u januaru 2020. godine. Kašnjenje vakcinacije u BiH definitivno će, kako kaže imati uticaja na BiH i njenu privredu.

"Činjenica je da smo se sporo snašli u samome početku, ali i sada s cijepljenjem. Mi u VTK-u smo na samome početku predložili 40-ak mjera, od kojih su 33 usvojene. I u tome smo bili razmjerno brzi. Borili smo se za lance opskrbe, osiguranje koridora, rad špeditera, fitosanitarnih inspekcija kako bi robe nesmetano ulazile i izlazile iz zemlje. Definitivno je problem nekoordiniranost i različito postupanje. Od početka, pa tako i danas imamo različite mjere, bilo da je u pitanju policijski sat ili pak od koga ćemo dobiti cjepivo. U vremenu zaključavanja i rigoroznih mjera brojne kompanije su radile, a državni službenici su bili kući. Vratili su se u rujnu i nakon toga uzeli godišnji", govori dalje Vuković.

Na pitanje da li bi bh. privreda izdržala novi lokdaun, on odgovara: "Jako teško" i dodaje:

"No, pri tome moram reći da su naši poduzetnici vrlo poduzetni, inovativni, kreativni ljudi. Dovoljno je reći da ugovori, koje smo imali potpisane s EU-om, u vremenu koronakrize nisu prekinuti. Pa ipak, naši gospodarstvenici iz elektro, metalskog, tekstilnog sektora su se snalazili, tražili nove ugovore. Otišli su prema Turskoj, Africi, Jordanu i preuzimali poslove drugih korporacija koje ih nisu mogli ispuniti. Zato često kažem, BiH može biti primjer vrijednih ljudi. Ako izvozimo 70% naših roba, to najbolje govori da smo dosegnuli vrhunsku razinu kvalitete".

Večernji / Nezavisne