VLADA FBIH PREKO KOMPANIJE MEDIMPEKS NABAVLjA 500.000 RUSKIH VAKCINA :: Semberija INFO ::

 

VLADA FBIH PREKO KOMPANIJE MEDIMPEKS NABAVLjA 500.000 RUSKIH VAKCINA


Kompanija Medimpeks iz Sarajeva će nabaviti 500.000 Sputnjik vakcina za Federaciji BiH, odlučila je entitetska Vlada na večerašnjoj hitnoj sjednici.

Vlada FBiH naložila je Zavodu za javno zdravstvo da sa Medimpekom bez odlaganja potpiše ugovor, a ova firma ima rok od tri radna dana da dostavi 100.000 vakcina Sputnjik.

- Ugovorom treba definisati da ponuđač garantuje dobro izvršenje posla, da je količina prvog kontigenta najmanje 100.000 vakcina, a rok za njegovu isporuku tri radna dana od dana potpisivanja akreditiva - navodi se u saopštenju iz Vlade FBiH.

U saopštenju se ističe da će ugovorom biti definisano da će se plaćanje vršiti sukcesivno, po isporuci vakcina i dobijanja odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za upotrebu vakcine.

Ukupna količina vakcina koje se nabavljaju ugovorom je 500.000, piše u saopštenju.

Zaduženi su federalna ministarstva finansija i zdravstva da odmah preduzmu aktivnosti za preraspodjelu sredstava planiranih u ovogodišnjem budžetu FBiH na Zavod za javno zdravstvo za potrebe nabavke vakcina protiv virusa korona.

Vlada FBiH zadužila je Ad hok tim da nastavi sa radom i sa svim ostalim ponuđačima koji zahtijevaju dodatne rokove za dostavljanje ponuda ili eventualno novim ponuđačima, koji se naknadno pojave nastavi pregovore za nabavku dodatnih količina vakcina.

Sjednici u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu prisustvovali premijer Fadil Novalić, zamjenik premijera Vesko Drljača i ministar kulture i sporta Zora Dujmović, a ostali ministri su u radu sjednice učestvovali putem video-linka.
 
(SRNA)