DžUEL: MMF SPREMAN DA NASTAVI RAZGOVORE O NOVOM ARANŽMANU :: Semberija INFO ::

 

DžUEL: MMF SPREMAN DA NASTAVI RAZGOVORE O NOVOM ARANŽMANU


Pregovori o novom aranžmanu BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom suspendovani su, ali je MMF spreman da nastavi razgovore u svakom trenutku, rekao je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel.

Džuel je precizirao da neće biti novog aranžmana za hitnu pomoć protiv kovida poput onog od prošle godine, već da MMF očekuje tradicionalni aranžman u kojem se novac dobija tek nakon sprovođenja reformi.

- Ne vidim razlog zašto reforme o kojima smo razgovarali prošle godine opet ne bi bile na stolu. Ne vidim nijedan razlog da te reforme ne prenesemo u nove pregovore - izjavio je Džuel za "Nezavisne novine".

Džuel je naveo da bi novi program trajao nekoliko godina i da bi u njega bile uključene reforme.

- Ako bismo ponovo počeli pregovore, to bi mogao ponovo biti prošireni aranžman, ali i stendbaj aranžman - rekao je Džuel.

Naveo je da MMF želi da budući aranžman pomogne vlastima u borbi protiv pandemije.

- Želim jasno i glasno reći da mi od njih ne tražimo da štede, mi želimo da oni troše više - dodao je Džuel.
On je ukazao da MMF, obično kada dođe u neku zemlju, traži stezanje kaiša, smanjenje penzija, potrošnje, plata i drugo.

- To uopšte ne tražimo od vas. Mi želimo da podržite preduzeća i domaćinstva. Želimo da trošite i želimo da vam pozajmimo novac po izuzetno niskim kamatnim stopama i veoma povoljnim uslovima - naveo je Džuel.

On kaže da se istovremeno želi pripremiti ekonomija u BiH na svijet poslije kovida.

- Nadamo se svjetlu na kraju tunela i želimo da vidimo reforme koje će pomoći ekonomski uključivi rast od kojeg će koristi imati širi slojevi stanovništva - naveo je Džuel.

On je podsjetio da je u martu objavljen izvještaj, u kojem je u BiH projektovan rast od 3,5 odsto ove godine pod uslovom da su vakcine široko dostupne u drugoj polovini godine.

- Sada znamo da vakcine skoro uopšte nisu dostupne, jer i vi znate da početak vakcinacije nije prošao dobro.

Istovremeno, imamo nove sorte virusa koje povećavaju broj oboljelih, bolnice se pune, a broj smrtnih slučajeva raste. Zbog toga je izvjesno da ćemo morati revidirati naše projekcije nadolje - naveo je Džuel.

Prema njegovim riječima, što prije ljudi budu vakcinisani, prije će biti otvorena ekonomija.
 
(SRNA)