PRIKUPLjEN 751 MILION KM UVOZNIH DAŽBINA :: Semberija INFO ::

 

PRIKUPLjEN 751 MILION KM UVOZNIH DAŽBINA


Foto: nezavisne.com
 
GRADIŠKA - Na Carinskoj ispostavi u sklopu Carinskog terminala Gradiška, koji je svoje rampe podigao krajem januara prošle godine, tokom proteklih 14 mjeseci prikupljeno je više od 750,85 miliona uvoznih dažbina, potvrđeno je za "Nezavisne" iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Moderan carinski terminal, podsjetimo, počeo je s radom 27. januara 2020. godine, a na njegovoj carinskoj ispostavi od tada pa do sredine aprila ove godine obrađene su 134.434 carinske prijave, od čega se 112.576 odnosi na uvoz robe, a preostalih 21.858 na postupke izvoza.

"Statistička vrijednost uvezene robe iznosila je 2.979.806.254,93 KM, a statistička vrijednost izvezene robe 773.324.973,84 KM, dok je od 1. februara prošle do 31. marta ove godine naplaćeno 750.853.102,82 KM", rekao je za "Nezavisne" Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH.

U istom periodu za korištenje Carinskog terminala Gradiška do sada su prikupljene naknade u iznosu od oko 4,75 miliona maraka.

Pritom, pokrenuto je 413 prekršajnih postupaka koji se odnose i na prekršajne naloge i zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka, a pored toga je privremeno zadržano ili uništeno nekoliko hiljada artikala po osnovu povrede prava intelektualne svojine.

Rad Carinske ispostave Gradiška organizovan je od ponedjeljka do subote u radnom vremenu od osam do 20 časova, a rad Carinskog referata na graničnom prelazu Gradiška organizovan je 24 časa, sedam dana u nedjelji.

Dvadesetčetvoročasovno radno vrijeme ima i kancelarija Carinskog referata na graničnom prelazu Gradiška, koja se nalazi na samom terminalu Carinske ispostave Gradiška.

"Zasad ovaj referat na graničnom prelazu Gradiška funkcioniše u punom kapacitetu, a izgradnjom novog mosta i početkom rada graničnog prelaza na novom mostu i novom terminalu doći će do izmjena, a u nove prostorije doseliće se i Granična policija", podsjećaju iz UIO BiH.

Inače, pored službenika UIO, na terminalu u Gradišci radi oko 60 špedicija sa svojim velikim brojem zaposlenih (od četiri do 20 radnika, u zavisnosti od špedicije), a tu su i službenici Kancelarije za veterinarstvo BiH, kao i službenici Republičke uprave za inspekcijske poslove - Tržišna, Zdravstveno-sanitarna i Fitosanitarna inspekcija.

"Preseljenjem na novu lokaciju stvoreni su bolji uslovi za rad ispostave, a istovremeno je odblokiran dio grada Gradiške u kome se nalazio stari carinski terminal, oko koga su bile velike kolone kamiona koji su blokirali gradske ulice i saobraćajnice za ulaz u grad i izlaz iz njega. Na novoj lokaciji, takođe, stvoreni su bolji uslovi za vozače, s novoizgrađenim toaletima, sa tuš kabinama, ali, nažalost, već nekoliko puta su toaleti devastirani i apelujemo i ovaj put na čuvanje imovine koja služi vozačima", ističu iz UIO BiH.

Kada je riječ o mostu u Gradišci, njegova izgradnja je u toku i radovi teku punom parom.

Riječ je o mostu na rijeci Savi, koji će spojiti hrvatsku i bh. obalu te rijeke. Planirani rok za dovršetak mosta Gradiška je za godinu dana - sredina aprila 2022. godine.

Radove na mostu Gradiška izvodi bosanskohercegovačko-hrvatski konzorcijim koji čine "Integral inženjering", "Đuro Đaković montaža" i "Zagreb montaža".

U iščekivanju mosta na rijeci Savi prevoznici poručuju da bi nadležni trebalo da se pobrinu za bolju higijenu na terminalu.

"Nismo zadovoljni, prljavo je, smeća ima mnogo. Šta će se desiti kad se otvori most, hoće li doći do poboljšanja, ne znam", kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS.

U Carinskoj ispostavi Gradiška radi 41 carinski službenik, dvije higijeničarke, dva radnika na održavanju i četiri čuvara. 

U Carinskom referatu na graničnom prelazu Gradiška rade 43 carinska službenika i jedna higijeničarka.

Mjesna nadležnost

Za sprovođenje postupaka izvoza robe propisana je mjesna nadležnost carinskih ispostava po sjedištu izvoznika ili prema mjestu utovara robe, tako da je Carinska ispostava Gradiška u tom segmentu nadležna za područja Gradiške, Kozarske Dubice, Laktaša, Srpca i Prnjavora.

Pritom, za izvoznike s područja Prnjavora i Laktaša Carinska ispostava Gradiška nadležna je zajedno sa Carinskom ispostavom Banjaluka, a za izvoznike iz Kozarske Dubice zajedno sa Carinskom ispostavom Prijedor.

(Nezavisne)