Stevandić: Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH :: Semberija INFO ::

 

Stevandić: Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH


Saopštenje za javnost poslanika i predsjedavajućeg Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH dr Nenada Stevandića:
 
- Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je usvojen prijedlog poslanika predsjedavajućeg Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH dr Nenada Stevandića kojim je tražio donošenje zaključka kojim Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH od Savjeta ministara BiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH traži da HITNO izrade i u parlamentarnu proceduru upute Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH. 
 
Takođe, Stevandić je tražio i da se usvoje odgovarajuće izmjene Pravilnika o postupku i načinu davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet s ciljem omogućavanja da se vakcine protiv virusa korona, čiju su upotrebu prethodno odobrile Evropska agencija za lijekove ili nadležne institucije susjednih zemalja, odmah mogu staviti u upotrebu i na teritoriji BiH.
 
Od ukupno 35 prisutnih poslanika 19 je glasalo ZA, 10 protiv a 6 je bilo suzdržano. Među suzdržani su bili i poslanici iz Republike Srpske Mirko Šarović, Branislav Borenović i Mira Pekić.
 
Moramo naglasiti da se ovaj zaključak mogao usvojiti i mnogo ranije da je bilo dobre volje. Bespotrebno je izgubljeno vrijeme u borbi za što brže aktiviranje uvezenih vakcina. Žalosno je da je 10 poslanika glasalo protiv ovog prijedloga i da je 6 bilo suzdržano. Još žalosnije da su u tom učestvovali poslanici iz Republike Srpske. Ovaj prijedlog nije samo na dobrobit građana Republike Srpske, nego na dobrobit i građana Federacije BiH i Distrikta Brčko.
 
Ovakve izmjene i dopune navedenog zakona i podzakonskog akta bi važile do okončanja proglašene pandemije COVID-19.