Gudeljević: U utorak stiže prvi kontingent vakcina Fajzer :: Semberija INFO ::

 

Gudeljević: U utorak stiže prvi kontingent vakcina Fajzer


SARAJEVO - Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević izjavila je danas u Sarajevu da bi u utorak, 4. maja, u BiH trebalo da stigne prvi kontingent vakcina "fajzer" protiv virusa korona naručenih putem "Kovaks" mehanizma.

Gudeljevićeva je nakon primopredaje kineske donacije od 50.000 vakcina, novinarima rekla da je iz "Kovaks" mehanizma najavljeno da će naredne sedmice doći svih 106.000 "fajzer" vakcina, ali ne istog dana.


"Prvi kontingent trebao bi da dođe već u utorak, a ostale isporuke bi trebale da budu 7, 9. i 15. maja. Teško je sa sigurnošću reći jer sve zavisi od organizacije transporta", naglasila je Gudeljevićeva.

Kada je riječ o dolasku vakcina proizvođača "Astra Zeneka", Gudeljevićeva je rekla da BiH nije dobila konkretan datum, već da je rečeno da bi vakcine trebale stići krajem aprila ili početkom maja, ali da se tačan datum još čeka.

Prema njenim riječima, Ministarstvo civilnih poslova je uspostavilo je kontakt sa nekoliko proizvođača odobrenih u EU – "Fajzer", "Moderna", "Astra Zeneka" i "Džonson i Džonson", te da su neki razgovori već obavljeni.

"Mi te razgovore ne obavljamo sasmostalno, već smo ih mi organizovali i pozvali predstavnike entiteta koji dogovaraju narudžbe i plaćaju vakcine. Za sada smo u fazi obavljanja razgovora. Najveći problem jeste što niko ne može da nam garantuje da ćemo odmah dobiti vakcine", pojasnila je Gudeljevićeva.

Ona je dodala da će javnost biti upoznata čim bude konkretnih rezultata.

Upitana o takozvanim "kovid pasošima", Gudeljevićeva je navela da je BiH od EU zatražila nacrt prijedloga i potrebne informacije o tom pasošu, koji planiraju uvoditi, ukoliko dođe do usaglašavanja unutar Unije, kako bi se BiH mogla blagovremeno pripremiti.

"Prema raspoloživim informacijama, to bi trebala biti legitimacija, koja bi imala čip ili bar kod sa informacijama o licu, da li je prebolovalo virus korona, da li je vakcinisano, odnosno da li posjeduje urađen neki test na prisustvo virusa korona", rekla je Gudeljevićeva.

​Srna / Glas Srpske