Predsjedništvo: Zahvalnost Vladi Japana za pruženu pomoć :: Semberija INFO ::

 

Predsjedništvo: Zahvalnost Vladi Japana za pruženu pomoć


SARAJEVO - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i druga dva člana su tokom sastanka sa japanskim ministrom inostranih poslova Tošimicuom Motegijem zahvalili Vladi Japana za pomoć razvoju i podršku reformskom procesu u BiH, koju godinama pruža kroz brojne programe.

Tokom sastanka je istaknuto da je Japan jedan od najznačajnijih donatora u BiH, gdje se prioritetne oblasti pomoći odnose na primarnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje, poljoprivredu, zaštitu životne sredine, infrastrukturu i kulturu.

Razgovarano je i o trenutnoj pandemiji izazvanoj virusom virusom korona, te su članovi Predsjedništva BiH zahvalili Vladi Japana za doniranu pomoć u iznosu od oko 1.500.000 KM, iskorištenih za opremanje medicinskih ustanova u BiH.

Članovi Predsjedništva su zahvalili i za pomoć Japana tokom katastrofalnih poplava 2014. godine.

Dodik, te članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, informisali su Motegija o aktuelnoj socio-ekonomskoj situaciji u BiH i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Japanski ministar je poručio da će njegova zemlja nastaviti s podrškom BiH na njenom putu ka EU.

On je informisao članove Predsjedništva BiH o novoj bespovratnoj pomoći u iznosu od oko osam miliona KM koja će biti realizovana u okviru Programa ekonomskog i socijalnog razvoja Vlade Japana.

Motegi je naglasio da su ova sredstva namijenjena za jačanje kapaciteta nadležnih organa BiH za upravljanje migrantskom krizom.

On je istakao da će Japan uputiti grant pomoći za deminiranje u vrijednosti od oko 800.000 KM, a sporazumi o realizaciji obje donacije potpisani su danas u Sarajevu.

Srna / Glas Srpske