SEKUNDARNA TRAUMATIZACIJA- POSLjEDICE PROŠLOSTI ILI IZAZOVI BUDUĆNOSTI :: Semberija INFO ::

 

SEKUNDARNA TRAUMATIZACIJA- POSLjEDICE PROŠLOSTI ILI IZAZOVI BUDUĆNOSTI


Jedan od najznačajnijih implementiranih  aktivnosti kojima se  mlado Udruženje  „Psiholuminis“ može pohvaliti je program rada sa sekundarno traumatizovanim mladim osobama. „The War Child: Adressing Secondary Trauma in Prijedor“ je projekat koji je imao za cilj razvijenje metodologije za ublažavanje sekundarne traumatizacije među potomcima ratnih veterana i žrtava te njena primjena  u Prijedoru u radu sa 10 mladih ljudi i članovima njihovih porodica kako bi se povećalo razumijevanje zajednice o značaju sekundarne traume kao potencijalnog pokretača radikalizacije u Prijedoru. 
 
Projekat  je trajao 8 mjeseci  i to u periodu od novembra 2019. do jula 2020. godine. Članovi “Psiholuminisa” se mogu pohvaliti činjenicom da su okupili vrsnu ekipu stručnjaka koji u svom dugogodišnjem profesionalnom radu imaju iskustva u radu sa ratnim veteranima i njihovim potomcima: specijalista kliničke psihologije mr Nadežda Savjak sa višegodišnjim iskustvom u radu sa ratnim veteranima i hronično traumatizovanim mladim osobama; dr psiholoških nauka i redovni profesor razvojne psihologije univerziteta u Nišu Tatjana Stefanović Stanojević, specijalizovana za oblasti emocionalne vezanosti i probleme vezane za traumatska iskustva djece, sa brojnim izdatim stručni publikacijama i knjigama; Nemanja Runić, saradnik za statističku i metodološgu podršku u programu; sistemski porodični psihoterapeut Edita Pajić i kognitivno-bihejioralni terapeut Vladan Baera,  sa višegodišnjim iskustvom u radu sa ratnim veteranima, autor knjige „Gdje si bio sine moj“ koja se usko bavi pitanjima ratnih trauma i njenim posljedicama. Njihov rad publikovan je kroz priručnik „Rad sa sekundarno traumatizovanim mladim osobama“ koji se koristi kao metodološki okvir u radu sa sekundarno traumatizovanim mladim osobama. 
Obzirom na pozitivne ishode rada sa mladim osobama koji su izloženi pomenutom fenomenu, nastavljen je rad na ovom polju kroz program edukacije stručnjaka (psihologe, psihoterapeute, socijalne radnike, psihijatre i kolege ostalih pomagačkih djelatnosti) javnog i nevladinog sektora sa područja cijele BIH. Akcenat je i dalje stavljen na pitanje sekundarne traumatizacije, transgeneracijskim prenosom predrasuda, međukulturalne i međunacionalne netrpeljivosti na mlađe generacije koje u svom iskustvu nisu imale ratna dešavanja. Program se odnosio na osposobljavanje stručnjaka za primjenu metodologije u radu a sekundarno traumatizovanim mladim osobama i implementiran je u periodu od januara do aprila 2021. godine.
 
Kako je putem Javnog poziva pristiglo preko 250 prijava, a program edukacije je obuhvatao broj od 90 stručnjaka, UG “Psiholuminis” organizovao je drugi ciklus obuke koji je u toku a koji obuhvata još 90 profesionalaca sa područja cijele BiH. 
Osnovni cilj od začetka ideje  bio je rad sa mladim osobama.  Stručnjaci širom BIH su prepoznali važnost ove teme te su u svojim lokalnim zajednicama otpočeli djelovanje i primjenu stečenog znanja. Njihov rad je pod direktnom supervizijom dvoje eksperata, Nadežde Savjak i Vladana Beare.
UG „Psiholuminis“ ima u planu formiranje i jedinstvene baze podataka kroz koju će se omogućiti i statističko praćenje promjena kod mladih osoba koje su učestvovali u programu.
Udruženje građana „Psiholuminis“ osnovano je 2019. godine u Prijedoru sa ciljem unapređenja mentalnog zdravlja svojih sugrađana. Pored pružanja kontinuirane psihoterapijske podrške, svoje djelovanje su usmjerili  su i u pružanje psihosocijalne podrške u vidu različitih projekata.
 
Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative BHRI, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije IOM Bosnia and Herzegovina, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID Bosnia and Herzegovina.

Maja Zorić, izvršni direktor