Savjet ministara: Više od 37 miliona KM za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih koronom :: Semberija INFO ::

 

Savjet ministara: Više od 37 miliona KM za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih koronom


SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranje na raspolaganju institucijama BiH u prošloj godini iznosili su 1.011.248.147KM i za 2% su viši u odnosu na planirane. Istovremeno su ukupno ostvareni rashodi i izdaci iznosili 989.089.130 KM KM i izvršeni su u većem iznosu za oko 104,1 milion KM ili 12% u odnosu na prethodnu godinu, u kojoj je bilo privremeno finansiranje za cijelu godinu.

Povećanje rashoda se odnosi na povećanje kapitalnih izdataka, ali i  tekućih grantova i transfera. Transferi su viši za oko 39,7 miliona KM, a najviše ovih budžetskih sredstava namijenjeno je drugim nivoima vlasti za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanim epidemijom Kovida-19 u BiH, i to 37.747.000 KM, te iz donatorskih sredstva u iznosu od 2.357.054 KM za ovu namjenu.

Bruto plate i naknade troškova zaposlenih ostale na istom nivou kao u 2012. godini, odnosno nastavljena je primjena odluka Savjeta ministara BiH o njihovom smanjivanju. Istovremeno su u vrijeme epidemije Kovida-19 tokom prošle godine smanjeni putni troškovi, izdaci za usluge prevoza i goriva, nabavku materijala i izdaci za tekuće održavanje.

Sve dospjele obaveze po osnovu spoljnog duga u 2020. godini izmirene su blagovremeno u ukupnom iznosu 744.530.103,79 KM.

Izvještaj o izvršenju budžeta. će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH. Izvještaj će biti objavljen na veb-stranicama Savjeta ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora.


Riješiti problem tranzita robe iz BiH preko Hrvatske

Sva nadležna ministarstva i tijela Savjeta ministara nastaviće započetu komunikaciju sa resornim organima Hrvatske s ciljem rješavanja problema tranzita robe iz BiH kroz Hrvatsku, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara je na današnjoj sjednici razmotrio informaciju Ministarstva komunikacija i transporta o problemima nastalim u tranzitu robe iz BiH kroz Hrvatsku, nakon što je hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo Pravilnik o određivanju javnih puteva kojima se mora odvijati tranzitni saobraćaj teretnih vozila kroz Hrvatsku.

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, donesena je odluka o imenovanju Interresorne radne grupe za interoperabilnost BiH, koju čine po četiri predstavnika Savjeta ministara, te vlada Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Na sjednici je utvrđen prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o bezbjednosnoj saradnji između Savjeta ministara i Vlade Turske, uz prihvaćenu korekciju na sjednici.

Dvije zemlje na ovaj način žele intenzivirati saradnju u borbi protiv svih vidova prekograničnog kriminala, terorizma i njegovog finansiranja, organizovanog kriminala i drugih vidova kriminala, uključujući ilegalne migracije, u skladu sa domaćim zakonima i međunarodnim propisima u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju.

Pored razmjene informacija i iskustava, saradnja će uključivati i obuku, te programe usavršavanja u ovim oblastima.

Utvrđen je i prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Pakistana o saradnji u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala, kojim se jača bilateralna saradnja.

Pojedinačni prijedlozi osnova biće dostavljeni Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika BiH je predložen ministar bezbjednosti, dodaje se u saopštenju.

Ratifikacija sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom o vazdušnom saobraćaju

Savjet ministara utvrdio je danas prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju između Savjeta ministara i vlada Srbije i Crne Gore, koji će Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara dostaviti Predsjedništvu u dalji postupak ratifikacije.

Cilj Sporazuma je unaprijediti odnose u oblasti vazdušnog saobraćaja i olakšati sigurno sprovođenje operacija međunarodnih letova preko svojih granica u interesu putnika, saopšteno je nakon sjednice Savjeta ministara.

Savjet ministara, uz četiri glasa "protiv", nije postigao konsenzus u vezi sa donošenjem odluke o izmjenama i dopunama odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, koja je dopunjena na sjednici.

Istovremeno, uz dva glasa "protiv", nije postignut konsenzus u vezi sa donošenjem odluke o izmjeni i dopunama odluke o vizama, koju je predložilo Ministarstvo inostranih poslova.

Savjet ministara će se o ovim odlukama izjasniti u drugom krugu glasanja, nakon obavljenih konsultacija, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara, uz pet glasova "protiv" u prvom krugu glasanja, nije donio odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg.

Savjet ministara prethodno je upoznat sa obavještenjem Agencije za javne nabavke o prestanku primjene preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki sa 1. junom ove godine.

Savjet ministara će se o ovoj odluci izjasniti u drugom krugu glasanja.

Usvojena informacija o stanju u oblasti migracija

Službi za poslove sa strancima BiH u februaru su prijavljena 773 nezakonita migranta, za 15 odsto više nego u januaru, navelo je Ministarstvo bezbjednosti u informaciji o stanju u oblasti migracija za februar, koju je danas usvojio Savjet ministara.

Struktura nezakonitih migranata pokazuje da je Službi za poslove sa strancima u februaru prijavljeno najviše državljana Avganistana, Pakistana, Maroka, Bangladeša i Turske.

Od ukupno 773 nezakonita migranta, 689 je iskazalo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, ali je zahtjev podnijelo samo 14 osoba, čime je nastavljena praksa zloupotrebe sistema azila, koja je postala modus operandi nezakonitih migracija u BiH, kao i u drugim zemljama zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Prema danas usvojenoj informaciji, broj migranata prijavljenih u februaru ove godine je za 61 odsto manji nego u istom mjesecu lani.

Ova informacija će biti proslijeđena Predsjedništvu BiH i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Savjet ministara danas je usvojio migracioni profil BiH za 2020. godinu, čime se na godišnjem nivou ispunjava jedna od obaveza u procesu liberalizacije viznog režima koja se odnosi na njegovo redovno ažuriranje.

Riječ je o migracionom profilu koji usvaja Savjet ministara na godišnjem nivou od 2009. godine, a njime se obezbjeđuje uvid u ključne trendove u oblasti migracija.

Diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u 2020. godini su izdala 1.857 viza, što je uzrokovano pandemijom kovida 19 i predstavlja smanjenje od 96 odsto u odnosu na 2019. godinu, kada je izdat najveći broj viza 47.694.

Na granici BiH izdate su tri vize, što je za 84,21 odsto manje nego u 2019. godini kada je izdato 19 viza, čime je nastavljen višegodišnji trend smanjivanja broja izdatih viza na granici BiH.

Granična policija BiH je u prošloj godini odbila 4.525 ulazaka u BiH, a broj odbijenih ulazaka je povećan za 93,2 odsto u odnosu na 2019. godinu kada su odbijena 2.342 ulaska.

Broj otkrivenih nezakonitih prelazaka granice BiH u 2020. iznosio je 11.857 i povećan je u odnosu na 2019. godinu kada je otkriveno 5.859 nezakonitih prelazaka granice.

Savjet ministara je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva pravde, donio odluku o izmjeni odluke o osnivanju Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obaveza BiH, entiteta i Brčko distrikta u upravljanju državnom imovinom.

Izmjenom odluke produžen je rok za ispunjavanje zadataka iz nadležnosti ove komisije do 31. marta 2022. godine.

Nadležne institucije koje nisu dostavile imena svojih predstavnika u ovoj komisiji zadužene su da dostave prijedloge bez odgađanja.

Savjet ministara donio je odluku o usvajanju Okvirnog programa izvještavanja o provođenju međunarodnih ugovora o ljudskim pravima za period 2020-2025. godine, kako bi se unaprijedio stepen realizacije preuzetih međunarodnih obaveza.

Ministri su usvojili izvještaj Ministarstva pravde o provođenju programa EU "Evropa za građane 2014 - 2020" za 2020. godinu.

Prema izvještaju, dva aplikanta iz BiH su nosioci projekata ukupne vrijednosti 173.680 evra, a 24 aplikanta iz BiH učestvuju kao partneri u 31 projektu gdje su nosioci aplikanti iz drugih zemalja članica Programa.

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, Savjet ministara je usvojio izvještaj o aktivnostima na realizaciji Sporazuma sa Vladom Srbije o saradnji na realizaciji projekta auto-puta/brze saobraćajnice Sarajevo - Beograd – Sarajevo.

Ministarstvo komunikacija i transporta zaduženo je da pokrene proceduru zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o izgradnji, odnosno, rekonstrukciji zajedničkog graničnog prelaza kod Višegrada, Vardište - Kotroman.

Ministarstvo bezbjednosti je zaduženo da okonča aktivnosti na zaključivanju sporazuma o graničnim prelazima i zajedničkim lokacijama između BiH i Srbije kojima će se riješiti sva pitanja u vezi sa novim zajedničkim graničnim prelazom Rača - Sremska Rača i Vardište - Kotroman.

Uprava za indirektno oporezivanje, u skladu sa svojom nadležnošću i projektnim aktivnostima, zadužena je da predloži donošenje odluke o načinu finansiranja zajedničkog graničnog prelaza Vardište.

Savjet ministara je usvojio izvještaj o realizaciji Akcionog plana za implementaciju Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH za 2020. godinu prema kojem je od ukupno 60 planiranih aktivnosti potpuno realizovana 31 ili 51,67 odsto, a 28 njih ili 48,33 odsto je realizovano djelimično.

Na prijedlog Generalnog sekretarijata, Savjet ministara je razmotrio Pregled realizacije zaključaka sa ukupno održanih 16 sjednica, po osam redovnih i vanrednih u 2020. godini.

Od ukupno 253 zaključka realizovana su 202 ili 80 odsto, a 51 zaključak nije realizovan. Pregledom je obuhvaćeno 25 institucija Savjeta ministara.

Zaključeno je da i ubuduće realizacija zaključaka Savjeta ministara treba biti prioritet svih ministarstava i drugih institucija s ciljem povećanja efikasnosti rada.

​Srna / Glas Srpske