Tačka na vojnu neutralnost :: Semberija INFO ::

 

Tačka na vojnu neutralnost


SARAJEVO - Odnosi BiH i NATO-a su jedina tačka o kojoj će na sjednici u utorak raspravljati članovi Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost, a iz Srpske poručuju da će tada biti stavljena tačka na sve spekulacije o putu ka članstvu u tom vojnom savezu.

Program reformi, koji je bio jedan od ultimatuma za formiranje vlasti u BiH nakon izbora 2018, nedavno je upućen u Brisel, a u njemu su pobrojane reforme koje su u toku i koje treba da sprovedu domaće vlasti u nekoliko sektor, ali i naglašava da je zemlja “predana poboljšanju odnosa sa NATO bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu”. Početkom ove godine je promijenjen naziv dosadašnje nadležne komisije, te je prestala da postoji kao Komisija za NATO integracioni proces BiH, dobivši naziv Komisija za saradnju sa NATO.

Ipak, a na šta su ukazali i neki poslanici, postoje izjave predstavnika iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda u kojima ističu da je BiH aktivirala akcioni plan za članstvo, dok sa druge strane iz rukovodstva Srpske tvrde da to nije tačno i da je riječ samo o saradnji kakvu, na primjer, ima Srbija.

Sa predsjedavajućim parlamentarne komisije Asimom Sarajlićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a njegova zamjenica Dušanka Majkić za “Glas” kaže da je ovo prvi put da razmatraju Program reformi, uz naglasak da Bošnjacima vjerovatno odgovora da vrte priču po kojoj je taj dokument put u NATO, bez obzira kako se nazivao.  

- Ovo će biti prilika da tačno napravimo razliku jer će cijeli program da prezentuju članovi Komisije za saradnju sa NATO, odnosno predsjednik i zamjenik komisije, a na nama je da javnosti ponudimo kakva su to rješenja i u čemu je razlika između onog dosadašnjeg puta u NATO od kada je donesen Zakon o odbrani do momenta kada je Srpska promijenila politički stav i, u skladu sa odlukom Narodne skupštine, zauzela se za vojnu neutralnost - rekla je Majkićeva.

Podvukla je da je i iz Programa vidljivo da je riječ o saradnji sa NATO.

- Iz čvrstog stava, i prema članu zakona da BiH ima obavezu da ide prema NATO, zahvaljujući predstavnicima Srpske sada imao stav da se to kretanje ne prejudicira, odnosno da će se o bilo kakvom putu ka NATO morati imati saglasnost Predsjedništva, uz potvrdu Parlamenta BiH, a na obje adrese Republika ima predstavnike - istakla je Majkićeva.

Zamjenik predsjednika Komisije za saradnju sa NATO Mirko Okolić ističe za “Glas Srpske” da saradnja nije sporna.

- Ona je vidljiva i kroz učešća u mirovnim misijama. Članstvo se nigdje ne pominje, a i iz izjava i mišljenja mnogih iz NATO je vidljivo da ovo sada nema veze sa članstvom i da je jedino na sceni saradnja - istakao je Okolić koji je i zamjenik ministra odbrane BiH.

Program reformi, koji je usvojen na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, razmatrala je i Narodna skupština RS krajem decembra 2019. godine. U zaključcima je navedeno da se tim ne prejudicira odluka o članstvu i da  ne može poslužiti kao osnov za aktiviranje bilo kakvih procesa osim saradnje i partnerstva sa NATO. Takođe, ističe se da će se o eventualnom članstvu u vojnim savezima građani Srpske izjasniti na referendumu.  Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske poslanici su prihvatili 2017.

Koraci

Sadašnja osnova saradnje BiH i NATO zvanično je počela u decembru 2006. godine potpisivanjem Okvirnog dokumenta. Nakon ovoga, uspostavljena je diplomatska misija u sjedištu NATO-a u Briselu i druge kancelarije. Od tada, BiH učestvuje u nekoliko programa Alijanse.

Glas Srpske