Dodik: Razgovor u BiH moguć uz posredovanje lidera Turske, Srbije i Hrvatske :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Razgovor u BiH moguć uz posredovanje lidera Turske, Srbije i Hrvatske


BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je situaciju u BiH moguće riješiti kroz posredovanje predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi mogli da doprinesu da se održi dijalog.

“U ove dosadašnje posrednike više nema povjerenja. Vjeruju im Bošnjaci, nekim manjim dijelom Hrvati iz svojih nekih razloga, dok mi Srbi uopšte u to ne vjerujemo. Ako je moguće da u konstelaciji Erdogan - razgovaraćemo. Ako ne, vidjećemo”, rekao je Dodik novinarima u Stričićima kod Banjaluke.

Dodik je istakao da je bilo potrebno da bude na nedavnom sastanku članova Predsjedništva BiH sa Erdoganom u Sarajevu, što mu, kako je naveo, nije bilo ni ugodno ni lako.

“Nije bilo lako slušati sve te priče, ali mogu zamisliti šta bi se sve pričalo da nisam bio tu i da nisam imao priliku da im kažem sve što sam rekao”, naveo je Dodik.

Govoreći o eventualnom ugrožavanju srpskog jedinstva, Dodik je naveo da opozicija u Republici Srpskoj govori da to nije jedinstvo, nego da je zajedništvo po pitanju nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH.

“Eto, ja se slažem, oni vode svoju politiku, mi svoju, ali neka ostanemo zajedno na tome”, naglasio je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik je dodao da je o svom patriotizmu dovoljno rekao na javan, transparentan i jasan način u Sarajevu, u prisustvu predsjednika Turske.

“Tada sam rekao da smo spremni da pokušamo da dođemo do dogovora o svim otvorenim pitanjima, a da smo, ako toga nema, spremni za mirnu disoluciju i da bi svi prijatelji BiH, pa i sam Erdogan, trebalo da to razumiju”, naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da nije čuo nikoga od opozicionih predstavnika da su na tako važnom mjestu tako nešto rekli.

Srna / Glas Srpske