I školarci u Federaciji u BiH krenuli u školu U učionice ulazi manje od polovine vakcinisanog osoblja :: Semberija INFO ::

 

I školarci u Federaciji u BiH krenuli u školu U učionice ulazi manje od polovine vakcinisanog osoblja


Školarci u Federaciji BiH zvanično nastavu počinju danas i to u u školskim klupama, nakon višemjesečnog pohađanja onlajn ili kombinovane nastave u terminima i grupama, zbog aktuelne pandemije KOVID-19.  S obzirom da epidemiološka situacija tokom jula i avgusta u BiH bilježi trend pogoršanja, neophodno je da se u školama i kasnije, na fakultetima ozbiljnije provedu sve epidemiološke mjere. 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je, od početka pandemije, bio na usluzi rukovodnom i nastavnom osoblju u vrtićima, školama i na fakultetima u ZDK, ali i drugim dijelovima BIH, kroz izradu i implementaciju niza mjera prevencije i zaštite. 

- Početkom ove sedmice školama smo uputili Izmjene i dopune Procedure za rad odgojno-obrazovnih ustanova - vodič za unapređenje biosigurnosti u kontekstu KOVID-19. Prethodne verzije ovih dokumenata bile su sačinjenje na osnovu aktuelnog epidemiološkog stanja tokom avgusta prošle i januara ove godine. Novi dokumenti su faktički sumiranje svih dosadašnjih mjera kroz jedan dokument, ističe Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ. 

Školama je dostavljeno i ,,Uputstvo za komunikaciju i protokol postupanja u kontekstu ,,škole i KOVID-19" u kojem su navedeni i dežurni kontakt telefoni, te drugi vidovi pomoći za sigurnu organizaciju nastave. Prema podacima koje je iz obrazovnih ustanova prikupio Institut, do kraja avgusta u dvanaest opština i gradova ZDK je prvom ili s obje doze vakcinisano 43 posto nastavnika i obrazovnog osoblja u osnovnim i srednjim školama, dok to po izjavama u anketi ovih dana namjerava učiniti još sedam posto od ukupno 4.566 zaposlene osobe u obrazovanju.
 
Ono što svakako zabrinjava jeste da gotovo polovina (49,6 posto) osoba, i to 1.571 u osnovnim i 696 u srednjim školama nije vakcinisano, niti je najavilo da će to uskoro učiniti.  Najviše vakcinisanih je, kako se moglo i očekivati, u sredinama gdje je KOVID-19 odnio proporcionalno najviše života, odnosno gdje su posljedice u građanstvu bila najteže. 

U INZ-u napominju da su prvi u BiH u listu prioriteta uvrstili osoblje u obrazovnim ustanovama, te da je omogućeno vakcinisanje učitelja, nastavnika i profesora, ali i cjelokupnog osoblja u obrazovnim ustanovama. 
- Svjesni smo da ćemo samo zajedničkim radom i pridržavanjem mjera osigurati da epidemiološka situacija bude takva da nema potrebe za restrikcijama ili vraćanje drugih modela nastave'', navode iz Instituta za zdravlje i sgurnost hrane.

​INZ