Ko je Jasmin Mulahusić koji je podigao na noge istražne organe u BiH :: Semberija INFO ::

 

Ko je Jasmin Mulahusić koji je podigao na noge istražne organe u BiH


SARAJEVO - Granična policija je Jasmina Mulahusića (45), kojeg je u subotu uhapsila, predala Tužilaštvu BiH, koje je danas za njega zatražilo pritvor te saopštilo da se on, prema prikupljenim podacima, dovodi u vezu s osobama bliskim terorističkim organizacijama, uključujući i Al Kaidu.

"Radi se o vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH. Osumnjičenog su evidentirali i istražni organi drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rada u borbi protiv međunarodnih terorističkih aktivnosti", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Dodali su da su pritvor osumnjičenog, koji se dovodi u vezu s terorističkim aktivnostima, predložili zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te uticati na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

"Taj državljanin BiH i Luksemburga je pod istragom Tužilaštva BiH i terete ga da je duže vrijeme, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u BiH, te izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u BiH", navode iz Tužilaštva BiH. 

Dok istražioci sklapaju kockice u slučaju "Mulahusić", o njemu počinju curiti brojne informacije, uključujući i onu prema kojoj se on spominje u izvještaju alžirske vlade podnesenom Odboru Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

U tom izvještaju se navode osobe i organizacije povezane s terorističkim organizacijama širom svijeta, u prvom redu Al Kaidom. U detaljnom dokumentu navodi se ime Ahmed Zaoui alijas Abou Houdeifa, kojeg je, kako je objavljeno, alžirski krivični sud pet puta osudio u odsustvu za terorističke aktivnosti.

Tvrdi se da je dokazana njegova povezanost s Jasminom Mulahusićem. Pored toga, kako se dodaje, u izvještaju austrijske Savezne kancelarije za zaštitu Ustava i borbu protiv terorizma, Jasmin Mulahusić spominje se nekoliko puta. Taj izvještaj je podnesen zato što je Sudanac Behari Masad Omer zatražio austrijsko državljanstvo. Kako se dalje, između ostalog, navodi, Omera sumnjiče da je neko vrijeme pripadao Al Kaidi.

Prema medijskim izvještajima, Omer je, osim velikog broja kontakata s pripadnicima islamističkog ekstremističkog miljea iz arapske i sjevernoafričke regije širom Austrije, održavao komunikaciju s islamskim ekstremistima i iz Luksemburga.

Na temelju prikupljenih podataka, kako se navodi, Behari je imao brojne telefonske kontakte s osobama u Luksemburgu, a na spisku je i Jasmin Mulahusić, koji je, inače, rodom iz Zavidovića.

Postoje tvrdnje i da je Mulahusić, zajedno s još jednim muškarcem, učestvovao 1995. u bacanju ručne bombe na pripadnike luksemburške žandarmerije koji su ih progonili, kako bi izbjegli hapšenje.

Mediji podsjećaju da je Mulahusić javnosti postao poznat kada je identifikovan kao administrator brojnih profila na društvenim mrežama na kojima diskredituje novinare i političare s čijim se stajalištima ne slaže, a istovremeno promoviše politiku Stranke demokratske akcije (SDA).

Upravo su se iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo juče oglasili te u svom saopštenju naveli da on ne objavljuje stavove te stranke, već vlastite.

"Javnost s pravom od Tužilaštva BiH očekuje javno objašnjenje zbog čega je konkretno uhapšen Mulahusić", poručili su iz ove stranke. Nije se dugo čekao odgovor iz Tužilaštva BiH.

"Prema prikupljenim podacima, osumnjičeni je bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu s osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama", kažu iz Tužilaštva BiH.

Dodali su da određeni politički subjekti u BiH pokušavaju relativizirati pitanje hapšenja Mulahusića.

"Tužilaštvo BiH ih poziva da se suzdrže od neprimjerenog ponašanja i otvorenih pritisaka na pravosuđe, što može imati štetne posljedice po međunarodni ugled BiH u oblasti sigurnosti i borbe protiv terorizma", rekli su iz Tužilaštva BiH.

Oglasio se danas i Mulahusićev advokat Mirza Ališah, koji smatra da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

"Ovdje se može raditi jedino o građanskoj parnici", rekao je Ališah.

​Nezavisne novine