"OVERILI" AUTO-PUT BEOGRAD - SARAJEVO: TOKOM ZVANIČNE POSETE PREDSEDNIŠTVA BIH TURSKOJ POTPISANO NEKOLIKO VAŽNIH DOKUMENATA :: Semberija INFO ::

 

"OVERILI" AUTO-PUT BEOGRAD - SARAJEVO: TOKOM ZVANIČNE POSETE PREDSEDNIŠTVA BIH TURSKOJ POTPISANO NEKOLIKO VAŽNIH DOKUMENATA


Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisali su u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i BiH
 
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisali su u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i BiH i Memorandum o razumevanju u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd - Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dela puta koji prolazi kroz BiH. Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović i predstavnik hrvatskog člana Predsedništva Vanja Filipović sastankom sa Erdoganom započeli su zvaničnu posetu Ankari.
 
Erdogan je rekao da je potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini, što će doprineti trgovinskoj razmeni od milijardu evra.
 
- Auto-put Sarajevo - Beograd će doprineti razvoju cele BiH. Zato smo potpisali i Memorandum o razumevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo da podstičemo privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa - istakao je Erdogan.
 
Dodika je, uz najveće počasti, pred predsedničkom Palatom Turske dočekao lično Erdogan. Posle intoniranja himni i rukovanja sa članovima delegacija, usledio je sastanak. Dodik se posle susreta zahvalio Erdoganu na čvrstom stavu i zalaganju za formiranje vlasti u BiH. Rekao je da razume predsednika Turske koji podržava ulazak BiH u NATO, jer je i Turska članica NATO.
 
- Želim da izrazim zadovoljstvo, jer je predsednik Turske bio spreman da sasluša i ceni naše razlike u pogledu pristupa o NATO putu koji mi imamo u BiH - istakao je Dodik.
 
Ponovio je da je neophodno što pre formirati, kako bi ova zemlja nastavila normalno da funkcioniše.
 
- U BiH postoji saradnja kroz partnerstvo za mir koje smo spremni da obnovimo, a dileme i razlike, koje mi imamo u BiH već su poznate - rekao je Dodik.
 
Lider Turske je kazao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u celoj Evropi, ne samo na Balkanu:
 
- Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije, istakli smo da želimo da ostvarimo i te sastanke što pre - rekao je Erdogan.