BIROKRATIJA USPORAVA IZGRADNjU DOMA ZDRAVLjA U BIHAĆU :: Semberija INFO ::

 

BIROKRATIJA USPORAVA IZGRADNjU DOMA ZDRAVLjA U BIHAĆU


Foto: Zlatan Čekić
BIHAĆ - Zbog komplikovanih administrativnih i tenderskih procedura izgradnja novog objekta Doma zdravlja u Bihaću mogla bi započeti tek na jesen iduće godine.

Ovo je istakao ministar zdravstva u Vladi USK, Muris Halkić, dodajući kako će i taj rok biti ispoštovan samo pod uslovom da ne bude dodatnih birokratskih komplikacija.

"Nažalost , sve to ide jako sporo i pored toga što je osiguran veći dio sredstava koja će biti utrošena. Vlada FBiH osigurala je tri miliona maraka, pola miliona će obezbijediti gradske vlasti u Bihaću, a ostatak neophodnog novca Vlada USK. Prema procjenama, sve će koštati oko sedam miliona maraka, a nadamo se i podršci međunarodnih donatorskih organizacija", kazao je Halkić.

Prema njegovim procjenama, cjelokupan projekat mogao bi biti realiziran tek na proljeće 2023. godine.

Direktor Doma zdravlja u Bihaću, Ademir Jusufagić, kaže kako će uskoro biti raspisan natječaj za izbor najboljeg idejnog projekta izgleda budućeg objekta koji će se graditi u neposrednoj blizini sadašnje zgrade.

Prema njegovim riječima, ustanova kojoj je na čelu funkcionira u značajno otežanim uslovima, u dijelovima objekta koji nisu oštećeni potresom koji se dogodio prije deset mjeseci.

Ranije provedena ispitivanja i procjena stepena oštećenja objekta pokazali su neisplativost obnove, pa se krenulo u projekat izgradnje potpuno nove zgrade koja bi trebala imati oko pet hiljada kvadratnih metara korisne površine.
 
(Nezavisne)