EKOLOŠKA BOMBA NA OBALI LIMA PRIJETI DA "EKSPLODIRA" :: Semberija INFO ::

 

EKOLOŠKA BOMBA NA OBALI LIMA PRIJETI DA "EKSPLODIRA"


RUDO - Divlja deponija u blizini sela Omačina, kod Rudog, prijeti da postane nova ekološka katastrofa u BiH, jer ne samo da je područje u blizini jezera i rijeke Lim postalo nelegalno odlagalište otpada, te smeće nerijetko završi i u vodotoku, već deponija često gori, zbog čega ugrožava zdravlje stanovnika ovog mjesta.

Naime, kako su u Centru za životnu sredinu saopštili, ova deponija, koja vremenom postaje sve veća, često gori, te postoji sumnja da se otpad organizovano pali kako bi izgorio dio smeća.

"Gorenjem, toksičnim dimom i spiranjem u jezero ova deponija onečišćuje i rijeku i vazduh na kilometre od svoje lokacije ugrožavajući brojne stanovnike čitavog regiona. Pritom se širi nesnosan smrad koji ima negativan uticaj na okolno stanovništvo, ali i potencijale ovog regiona", naveli su u Centru za životnu sredinu.

Dodali su da deponija predstavlja svojevrsnu ekološku bombu, sa koje se otpad dalje širi Limom i Drinom prema Višegradu. Istakli su da do sada nisu preduzeti konkretni koraci da se deponija zatvori i očisti.

"Opština Rudo je razvila turističku priču 'Vodeni ćiro'. Ovaj brod sa posjetiocima prolazi tik pored deponije te na taj način deponija ugrožava ovaj vrijedni projekat, kao i razvoj turizma u Višegradu, koji je dobio zamah ulaganjima koja se dešavaju posljednje decenije", saopštili su u Centru za životnu sredinu.

Milica Končar iz Centra za životnu sredinu za "Nezavisne novine" je rekla da su u vezi s ovom deponijom poslali urgentan upit Inspekciji u opštini Rudo, te da su odgovor dobili nakon više od 15 dana.

"Javili su nam da je to neformalna deponija na kojoj otpad odlažu svi, jer je to prelazno riješenje i da bi 2026. godine trebalo da bude regionalna deponija", rekla je Končareva za "Nezavisne novine", ističući da ova deponija nije prihvatljiva čak ni kao prelazno rješenje, jer je količina smeća na njoj prevelika da bi bila prelazno rješenje.
"Deponije nikada ne smiju da se prave u takvoj blizini vodotoka rijeke, a ova deponija se nalazi na samoj ivici rijeke", navela je Končareva, dodajući da će poslati odgovor i tražiti zahtjev da Inspekcija izađe na terenu, te da će tražiti da se ili nešto promijeni ili će se obratiti višim nivoima vlasti.

Jasmin Sadiković, magistar zaštite prirode i životne sredine koji radi u Udruženju "Zeleni Osijek" u Hrvatskoj, na tri kilometra od ove deponije ima vikendicu, a u razgovoru za "Nezavisne novine" je kazao da se ova deponija nalazi na samoj obali rijeke Lim, odnosno Višegradskog jezera, te da predstavlja veliki problem za sve stanovnike koji žive u blizini.

"Obratili smo se Centru za zaštitu životne sredine iz Banjaluke za pomoć, koji su poslali zahtjev za inspekcijski nadzor prema opštini Rudo", naveo je Sadiković, čiji je otac rodom iz sela Bare, koje se nalazi u blizini deponije. Dodao je da, s obzirom na to kako ova deponija izgleda, sumnja da je napravljena po pravilima struke i da se održava po zakonu.

"Ona se često pali i deponira iznad jezera, te sve fekalije i štetne tvari odlaze dalje u jezero i zagađuju lokalno stanovništvo", kazao je Sadiković, ističući da se stanovništvo žali i na smrad od paljenja smeća.

"Ta deponija se pali, i to vrlo organizirano, ne slučajno. Kiša koja je padala prije nekoliko dana ugasila je vatru na deponiji, ali čim se vrijeme smiri, ona se ponovo pali. Moja vikendica je tri kilometra udaljena od deponije, u večernjim satima moramo zatvarati sve prozore jer se smrad širi, a ljudi koji žive bliže deponiji moraju cijeli dan držati prozore zatvorene", rekao je Sadiković. Dodao je da se deponija nalazi na svega nekoliko stotina metara od jezera, te da time ugrožava i riblji svijet.

U Komunalnoj policiji opštine Rudo su za "Nezavisne novine" rekli da su upoznati sa problemom odlaganja komunalnog otpada na nesanitarnoj deponiji u mjestu Omačina, te da Komunalno preduzeće "Usluga" Rudo vrši odlaganje prikupljenog komunalnog otpada sa područja opštine, jer je ovo privremena lokacija za odlaganje otpada.
Dodali su da je Strategijom upravljanja otpadom za period 2017-2026. godine planirana izgradnja regionalne deponije za regiju Foča.

"Studija za izbor lokacije koja je urađena 2012. godine je predložila lokaciju Rudine u Rogatici kao najbolju opciju za ovu regionalnu deponiju, ali Prostornim planom RS tu nije predviđena regionalna deponija, tako da još i nije određena tačna lokacija za istu", naveli su u Komunalnoj policiji, ističući da nadležne opštinske i republičke inspekcije vrše kontrolu ove deponije i nalažu odgovarajuće mjere na otklanjanju nepravilnosti, u cilju zadovoljenja minimalnih uslova za postojanje iste.

(Nezavisne)