Eskobar: Najvažnija poruka da rata neće biti :: Semberija INFO ::

 

Eskobar: Najvažnija poruka da rata neće biti


SARAJEVO - Najvažnija stvar o kojoj smo se dogovorili sa svim sagovornicima s kojima smo razgovarali danas jeste to da smo svi saglasni da rata neće biti i mislim da je to najvažnija poruka koju imamo.

Izjavio je to novinarima u Sarajevu zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar, nakon sastanka s članovima kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Eskobar se prije toga sastao, odvojeno, sa članovima Predsjedništva BiH.

-To nije poruka koju ćete čuti samo od onih lidera s kojima sam se ja sreo danas, to je poruka koju ćete čuti i od lidera iz regiona – istakao je Eskobar.

Prema njegovim riječima, druga stvar o kojoj je došao da razgovara ovdje je nevjerovatan ekonomski potencijal koji Balkan posjeduje, istaknuvši da je Balkan najbrže rastući dio Evrope u ovom trenutku.

Stoga, dodao je on, „moramo učiniti dvije stvari“.

- Jedna je da obezbijedimo to da BiH dijeli te parametre rasta sa ostatkom regiona, a druga je da Evropa prepozna ekonomski potencijal koji ovaj region ima. Potpuno sam ubijeđen da će Evropa shvatiti, u jednom razumnom vremenskom periodu, da vi treba da budete dio Evropske unije. Naravno da sam sa svojim sagovornicima govorio o svim ovim temama, ali isto tako je veoma bitno da potcrtam da je ono što moramo obezbijediti to da BiH ostane jedinstvena, suverena, s teritorijalnim integritetom - istakao je Eskobar.

Kaže da mu je drago da je imao produktivan sastanak sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, „gdje je otvorena mogućnost da se povuku sve one odluke koje se odnose na prenos nadležnosti da bi mogli da nastavimo da radimo na ekonomskom razvoju“.

-Jer, politička kriza povećava nedostatak povjerenja kod investitora da bi ovdje investirali - zaključio je Eskobar.

Na sastanku sa članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Eskobar je naglasio da SAD podržavaju sve regionalne inicijative čiji je cilj ekonomsko i infrastrukturno povezivanje zemalja zapadnog Balkana.

U osvrtu na aktuelnu političku krizu u BiH, Eskobar je naveo da SAD i EU čvrsto stoje na pozicijama očuvanja mira u BiH, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma koji ne može biti unilateralno promijenjen.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić, njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić i Bakir Izetbegović i predsjedavajuća Kluba delegata hrvatskog naroda Lidija Bradara u ime predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića, upoznati su sa ključnim stavovima institucija SAD u vezi sa aktuelnom situacijom i budućnošću BiH i cijelog regiona.

Članovi kolegijuma oba doma iznijeli su svoje poglede i stavove u vezi sa aktuelnom političkom krizom, naglašavajući potrebu očuvanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, Ustava BiH i dostignutog stepena reformi na putu BiH ka EU, te unutrašnjeg dijaloga kao načina za rješavanje svih spornih pitanja, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Izražavajući zajednički stav o potrebi bržeg kretanja BiH ka EU, članovi kolegijuma oba doma parlamenta BiH zatražili su snažniju podršku SAD u vezi s procesom evropskih integracija i dobijanjem kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU.

U razgovoru članova kolegijuma oba doma sa Eskobarom učestvovao je i ambasador SAD u BiH Erik Nelson.


Agencije / Glas Srpske