DEPONIJA ZAVADILA TRI LOKALNE ZAJEDNICE :: Semberija INFO ::

 

DEPONIJA ZAVADILA TRI LOKALNE ZAJEDNICE


- Odluka Opštinskog vijeća Bosanska Krupa kojom se na deponiju Meždre zabranjuje odlaganje smeća iz Cazina i Bužima stupila je juče na snagu.

Na ovaj način komunalnim preduzećima iz pomenutih općina onemogućeno je da ubuduće odlažu smeće na ovom lokalitetu, iako su godinama koristili zajedničku deponiju.

Sporna odluka, koja je izazvala dosta političke bure i tenzija među lokalnim zajednicama, donesena je prije dva mjeseca s odloženim dejstvom, kako bi se u međuvremenu vlastima u Cazinu i Bužimu dalo vremena da pronađu rješenje kada se radi o odlaganju smeća.

Načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović kaže kako je sporna odluka donesena bez njegove saglasnosti i pristanka te smatra da je ishitrena. Prema njegovim riječima, deponiju je nedavno posjetio i federalni inspektor za zaštitu okoliša, koji je rekao kako lokalne vlasti nemaju ovlaštenje da zabrane korištenje deponije.

"Općinske vlasti ne mogu donositi ovakve odluke, jer one nisu validne i u ingerenciji su Ministarstva za zaštitu okoliša Federacije BiH. Mislim da je prvo trebalo razgovarati s našim partnerima iz Cazina i Bužima kako bi se pronašlo najoptimalnije rješenje, ovako se stvari lome preko koljena, što nije dobro", smatra Halitović.

Dodaje kako će ipak poštovati odluke Općinskog vijeća, ali se plaši tužbi i sudskih sporova, koji se mogu negativno okončati po njih.

Predsjedavajući Općinskog vijeća u Bosanskoj Krupi Đemal Elezović ističe kako se njihove odluke moraju poštovati i da su donesene iz krajnje nužde.

Dodaje kako su građani ugroženi, jer Meždre predstavlja veliku ekološku bombu, koja se nalazi u blizini rijeke Une na propusnom zemljištu kraškog sastava, pa štetne materije mogu kontaminirati podzemne vodotoke.

S druge strane, u Komunalnom preduzeću "Čistoća" iz Cazina kažu kako će se pridržavati preporuke nadležnog federalnog inspektora te će nastaviti dovoziti smeće na deponiju Meždre, s obzirom na to da je za njih još važeći ugovor između tri lokalne zajednice zaključen prije 15 godina o zajedničkom korištenju ove deponije.

(Nezavisne)