SRPSKA IMA PRIJEDLOG ZA RJEŠENjE KRIZE U BIH (VIDEO) :: Semberija INFO ::

 

SRPSKA IMA PRIJEDLOG ZA RJEŠENjE KRIZE U BIH (VIDEO)


Foto
Nazire li se kraj političke krize u BiH? Prijedlog o tome kako prevazići političko-ekonomske probleme stiže iz Republike Srpske.

Republika Srpska će predložiti zakon kako bi spriječila zloupotrebe zbog nametnutog Inckovog zakona.
Biće predložen poseban zakon o zabrani nazivanja genocidnim kolektiviteta ili nacionalne grupe i da kazna zatvora za to bude pet godina.

Prihvate li to i politički partneri iz Federacije BiH, predstavnici Srpske spremni su da učestvuju u radu institucija BiH, kaže srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.



- Predložićemo zakon u kojem će se tražiti da se kazni svako ko određeni kolektivitet, odnosno BiH, Republiku Srpsku, Federaciju BiH, Brčko ili kantone nazove genocidnim i da se zaprijeti kaznom zatvora od pet godina, kao i za bilo koju nacionalnu grupu. Ako to prihvate naši partneri u parlamentu, a ne vidim razlog da se to ne desi, mi smo spremni da učestvujemo u radu - rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da zahtjev Republike Srpske i dalje ostaje povlačenje Zakona o negiranju genocida koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko na kraju svog mandata.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kaže da nije upoznat sa prijedlogom koji je najavio Dodik.
- Čuli smo da je Dodik danas rekao da radi na povratku u institucije BiH. To je sve, ne znamo šta se iza toga krije, vidjećemo u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ne bih da gatamo šta je on mislio - rekao je Šarović.
Lider PDP-a Branislav Borenović očekuje da se prevaziđe Inckova odluka uz unutrašnji dogovor u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- To je jedan od izazova nas u Republici Srpskoj, a tu su i zaključci NSRS-a koje treba poštovati. Vidjećemo u narednim danima šta je politički dogovor vladajuće koalicije SDA, SNSD i HDZ - rekao je Borenović.
A da je Srpska spremna na razgovor potvrda je i sjednica Narodne skupštine o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji zakazana za 1. februar.

- Veoma je jasna naša namjera da razgovaramo sa svim akterima u BiH i da se zatim 1. februara održi sjednica Narodne skupštine na kojoj će se razgovarati o aktuelnoj situaciji. Mi smo pozvali Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića da se obrate Skupštini svojim stavovima. Mislimo da treba da obavimo tu debatu, nažalost, Izetbegović je to već odbio kao što sve odbija, a ja sam spreman na bilo kojem mjestu da razgovaram s bilo kim - rekao je Dodik.
Lider SDA kaže da o ovoj temi ne želi da razgovara u entitetskim insitutucijama.

- Zahvaljujem se na Vašem pozivu da se obratim na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na temu političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini. Kao što znate, ja sam član Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i na tom tijelu smo već diskutovali o navedenoj temi i uvjeren sam da ćemo i nastaviti jer blokada koja je bespotrebno nametnuta nikome ne donosi dobro - naveo je Izetbegović u odgovoru na Čubrilovićev poziv.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović smatra da ovakva odluka Izetbegovića ne donosi dobro. U odgovoru na poziv, kaže Čubrilović, lider SDA nije propustio priliku da uz nekoliko opaski ponovi kako bi trebalo nastaviti sa centralizacijom BiH.

- Bez obzira što je to dalo mnogo problema jer zajedničke insitucije nisu dale rezulatate koji su se očekivali - rekao je Čubrilović.

Lider HDZ-a Dragan Čović prihvatio je da razgovara o političko-ekonomskim pitanjima na posebnoj sjednici Parlamenta Srpske.

Podsjećamo da je doprinos prevazilaženju krize u BiH dao i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković koji je pozvao federalnog premijera Fadila Novalića da održe sjednicu dvije vlade.
 
(RTRS)