ŠMIT: IZBORI NA JESEN SA ILI BEZ NOVOG IZBORNOG ZAKONA :: Semberija INFO ::

 

ŠMIT: IZBORI NA JESEN SA ILI BEZ NOVOG IZBORNOG ZAKONA


Foto
SARAJEVO - Njemački diplomata Kristijan Šmit pozvao je danas političke lidere da konstruktivno rade na novom Izbornom zakonu i istakao da će Opšti izbori biti održani na jesen ove godine sa ili bez novog izbornog zakona.
„Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih", rekao je Šmit.

Naglasio je da postoji važeći Izborni zakon koji precizno uređuje izbore.

"U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine u skladu sa odredbama postojećeg zakona. O tome nema pregovora. Demokratija funkcioniše po unapred određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju da postanu predmet političkog manevrisanja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokratije", rekao je Šmit.

U Neumu su danas održani razgovori o izmeni Izbornog zakona BiH, a međunarodni predstavnici Metju Palmer i Angelina Ajhorst su saopštili da je na tom sastanku dosta toga urađeno, ali da je pred njima još dosta posla.

(Glas Srpske)