NOVI IZBORI PO STARIM PRAVILIMA, MOGUĆE MALE TEHNIČKE IZMJENE :: Semberija INFO ::

 

NOVI IZBORI PO STARIM PRAVILIMA, MOGUĆE MALE TEHNIČKE IZMJENE


- Iako Bošnjaci i Hrvati nisu postigli dogovor o reformi izbornog procesa, u dobrom dijelu usaglasili su tehnička pitanja Izbornog zakona BiH, međutim s obzirom na izostanak dogovora o krupnim političkim pitanjima izbora člana Predsjedništva BiH i Doma naroda, pitanje je da li će te tehničke izmjene dobiti podršku u parlamentu BiH.

U svakom slučaju, i s izmjenama i bez izmjena Izbornog zakona BiH izbori u oktobru, kako je rekao Željko Bakalar, predsjednik CIK-a, biće održani jer nema ustavnih i zakonskih smetnji za organizaciju opštih izbora i sprovođenje izbornih rezultata. 

"Mi nemamo pretjeranu potrebu da zauzimamo stav za organizaciju izbora jer je vrlo jasno i precizno definisano zakonom i izbora mora biti", rekao je Bakalar. 

Inače, razgovori Bošnjaka i Hrvata u Neumu uz posredovanje Metjua Palmera, specijalnog predstavnika SAD za izbornu reformu, i Angeline Ajhorst, direktorice pri Evropskoj službi za spoljne poslove, osim o političkim pitanjima, vođeni su i u vezi sa tehničkim poboljšanjima. U tom dijelu, kako su istakli pojedini učesnici sastanka u Neumu, postignut je visok stepen saglasnosti, a dogovoreno je da se spriječe prodaja u biračkim odborima, krađa glasova, manipulacije vrećama itd.

"Važno je pitanje da li će oni koji nisu postigli dogovor u Neumu pristati da se izmijeni Izborni zakon, čime bi se unaprijedio izborni proces i obezbijedilo da se poštuje izborna volja građana", rekao je Mirko Šarović, lider SDS-a. 

U pregovorima u Neumu, koji se odnose na tehničke izmjene Izbornog zakona, kako prenose mediji, učestvovao je i Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP-a, koji je takođe istakao da je moguće da HDZ blokira usvajanje tehničkih izmjena jer nije dobio ono što hoće.  S obzirom na krah pregovora u Neumu izvjesno je da ni u nastavku razgovora Bošnjaka i Hrvata neće doći do kompromisa i pored činjenice što gotovo svi evropski zvaničnici ističu da se ne smije odustajati i da razgovori moraju biti nastavljeni. 

Delegacija EU u BiH saopštila je da je vidjela napredak tokom pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi i očekuje da političke stranke nastave tražiti rješenje za neriješena pitanja. Iz Delegacije EU pozvali su Interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva da finalizuje integrativni paket reformi. 

Žozef Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku, rekao je odgovarajući na pisma koja su uputili predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić da povlačenje iz pregovora o Izbornom zakonu neće biti prihvatljiva opcija.  On je rekao da će njegov tim u Evropskoj službi za spoljne poslove i specijalni predstavnik EU u BiH nastaviti s uključivanjem i olakšavanjem dijaloga... "Kako o političkoj krizi, tako i o ustavnoj i izbornoj reformi, u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim partnerima, uključujući SAD i Kancelariju visokog predstavnika. Međutim, rješavanje oba problema zahtijevaće od lidera u BiH kompromis i političku hrabrost", napisao je Borel. 

Kada je riječ o razgovorima u Neumu, osim evropskih i svjetskih zvaničnika, i pojedini domaći akteri osjetili su napredak, međutim Dragan Čović, lider HDZ-a, nakon neumskih pregovora rekao je da je pitanje kako dalje te da je format razgovora u Neumu na kojem su bili lideri partija iz FBiH završen. 

Ono što je gotovo sigurno jeste da će, kako je rekao Milorad Dodik, lider SNSD-a, nepostizanje dogovora u Neumu usložniti političku situaciju BiH jer Bošnjaci imaju dobru varijantu da ponovo izaberu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH i zadaju definitivan politički udarac Hrvatima kao konstitutivnom narodu. 

Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da su pregovori u Neumu pokazali da u BiH postoji više problema i da Republika Srpska nije ta koja je jedini i glavni problem. 

"Imate problem između Bošnjaka, odnosno muslimana, i Hrvata, i problem postojećeg izbornog zakonodavstva koji stvara tu vrstu tenzija", rekao je Selaković, ponavljajući da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH na isti način na koji poštuje i teritorijalni integritet Republike Srpske.

(Nezavisne)