PREDLOŽENI ZAKLjUČCI O POLITIČKO-EKONOMSKOJ SITUACIJI U BIH :: Semberija INFO ::

 

PREDLOŽENI ZAKLjUČCI O POLITIČKO-EKONOMSKOJ SITUACIJI U BIH


Foto
Vladajuća većina Narodne skupštine Republike Srpske predložila je danas Narodnoj skupštini 12 zaključaka o političko-ekonomskoj situaciji u BiH.

U zaključcima se traži da predstavnici Republike Srpske u parlamentu BiH predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

Od Vlade Republike Srpske se traži da u parlamentarnu proceduru uputi zakon o finansiranju nevladinih organizacija.

Navodi se da u skladu sa zaključcima sa 20. posebne sjednice Narodne skupštine predstavnici Republike Srpske u parlametu BiH, Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Narodne skupštine, Vlade i predsjednika Republike Srpske.
Zaključke su potpisali predstavnici poslaničkih klubova SNSD-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske i NPS

Pogledajte sve predložene zaključke:

- Narodna skupština Srpske konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih je NSRS usvojila zaključke na 20. posebnoj sjednici održanoj 30. jula 2021. godine.

- NSRS konstatuje da su se predstavnici Srpske u institucijama BiH ponašali i djelovali u skladu sa zaključcima usvojenim na 20. posebnoj sjednici.

- NSRS traži da predstavnici Srpske izabrani u PS BiH predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.
- Parlament Srpske traži od Vlade Srpske da u parlamentarnu proceduru uputi zakon o finansiranju nevladinih organizacija.

- NSRS podržava što skorije usvajanje i stupanja na snagu zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

-NSRS će osnovati radno tijelo za borbu protiv korupcije u svojim aktima predvidjeti da na čelu tog radnog tijela bude predstavnik opozicije.

- NSRS traži od Parlamentarne skupštine BiH da prije svake sjednice dostavi Narodnoj skupštini sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

- NSRS traži od Savjeta ministara da prije svake sjednice dostavi sve materijale Vladi Srpske na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

- NSRS traži od Predsjedništva BiH da prije svake sjednice dostavi sve materijale predsjedniku Srpske radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

- NSRS smatra da je u skladu sa zaključcima sa 20. posebne sjednice, da predstavnici Srpske u PS BiH, Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Parlamenta Srpske, Vlade Srpske i predsjednice Srpske.

- NSRS predlaže predsjednici Srpske  da uputi novi poziv predstanvicima institucija i drugih konstitutivnih naroda iz FBiH za razgovor i dijalog o mogućim rješenjima za prevazilaženje trenutne krize u BiH.

- NSRS ostaje pri stavu da BiH može egzistirati samo na bazi Ustava BiH i dogovora između dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
 
(RTRS)