I ČUVARI GRANICE SA DRUGE STRANE ZAKONA :: Semberija INFO ::

 

I ČUVARI GRANICE SA DRUGE STRANE ZAKONA


- Pripadnici Granične policije i lani su imali pune ruke posla zbog ilegalnih migranata koji su na sve načine pokušavali da uđu na teritoriju BiH, bjegunaca koji su izmicali pravdi, ali i problema unutar svojih redova.

Granična policija BiH spremila je prvu verziju izvještaja o radu u 2021. godini, koji je, prije slanja nadležnima, uputila u fazu konsultacija kako nalažu pravila na zajedničkom nivou vlasti. Graničari su, naime, jedna od organizacija u sastavu Ministarstva bezbjednosti BiH koja je zadužena za nadzor graničnog i pograničnog pojasa te bezbjednost vazdušnih luka.

Graničari su raspoređeni na 84 graničnih prelaza, a iz njihovih bilješki je vidljivo da je lani granicu, u oba smjera, prešlo više od 31,5 miliona osoba, što je za oko 30 odsto više nego godinu ranije. Među njima bilo je i onih za kojima tragaju pravosudne institucije.

- Evidentirana su 1.542 lica za kojima su raspisane potjernice, raspisi o traganju, mjere zabrane prelaska granice te bezbjednosno interesantna lica, osobe o kojima treba dostaviti informaciju o prelasku granice i ostale potrage, što je više za 46,72 odsto u odnosu na 2020. godinu - piše u izvještaju.

U ilegalnom prelasku granice i pokušaju ilegalnog prelaska je otkriveno 8.834 lica, što je za 25 odsto manje nego godinu ranije. Drugi dio presjeka ukazuje na to da je evidentirano 414 krivičnih djela, odnosno 64 više nego 2020. godine. Nadležnim tužilaštvima u BiH dostavljen je 321 službeni izvještaj, odnosno 40 više, a prijavljeno je 484 lica.

- Slobode je lišeno 95 osoba, što je nešto manje nego godinu ranije - kažu u toj instituciji.

Sa druge strane zakona našli su se i sami čuvari granice. Na rad i postupanje policijskih službenika Granične policije lani je zaprimljena 161 žalba, odnosno 30 više u odnosu na godinu ranije.

- Pokrenuto je 109 postupaka protiv 139 policijskih službenika. U disciplinskim postupcima 94 su proglašena odgovornim za povredu dužnosti, 19 oslobođeno odgovornosti, a za 11 je postupak još u toku. Zbog radnji koje se dovode u vezu sa korupcijom pokrenuto je deset internih postupaka protiv 16 policijskih službenika. Iz službe je privremeno suspendovano njih osam - navedeno je u izvještaju.

U dokumentu je, između ostalog, navedeno da je granicu dnevno čuvalo oko 170 službenika, a kada se uzme u obzir njena dužina, dolazi se do podatka da je jedan službenik lani u prosjeku pokrivao 16,5 kilometara, zbog čega su ponovo ukazali na to da im je potrebno još službenika da bi efikasnije odgovorili izazovima.

Dokumenta

Graničari su lani pronašli i 193 dokumenta BiH i 231 strani dokument. Po potragama su pronađena tri vozila, dok je u 2020. godini pronađeno jedno.

(Glas Srpske)