DODIK RAZGOVARAO SA LAVROVOM: STRIKTNO POŠTOVATI DEJTONSKI SPORAZUM :: Semberija INFO ::

 

DODIK RAZGOVARAO SA LAVROVOM: STRIKTNO POŠTOVATI DEJTONSKI SPORAZUM


Foto
BANjALUKA – Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonski sa srpskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, kojom prilikom je potvrđena zajednička opredijeljenost za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma o Bosni i Hercegovini.

Iz Ambasade Rusije u BiH saopšteno je za "Nezavisne" da su sagovornici podvukli opredijeljenost za suzbijanje sve prisutnijih pokušaja da se principi sadržani u sporazumu i odobreni od strane Vijeća sigurnosti UN-a preinače kako bi odgovarali EU i NATO-u i na štetu naroda Republike Srpske.

"Obavljena je razmjena mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su "detaljna razjašnjenja ruske strane u vezi sa situacijom oko Ukrajine, razlozima relevantnih odluka koje je donijelo rukovodstvo Rusije primljena sa razumijevanjem".

(Nezavisne)