MLADI SA INTELEKTUALNIM POTEŠKOĆAMA DOBILI ŠANSU ZA RAD :: Semberija INFO ::

 

MLADI SA INTELEKTUALNIM POTEŠKOĆAMA DOBILI ŠANSU ZA RAD


Foto
U Domu omladine u Banjaluci otvoren je prvi kafe u kojem rade mladi s intelektualnim poteškoćama, kako bi im se pružila prilika za radno osposobljavanje i učenje novih vještina.

Koncept ovog kafea je dio projekta "Radno osposobljavanje mladih sa intelektualnim poteškoćama", koji sprovodi Servisni centar "Dajte nam šansu - Zvjezdice", koji je po njemu i dobio ime Omladinski kafe "Zvjezdica".

Željka Perišić Ninković, predsjednica ovog centra, pri otvaranju kafea istakla je da je potrebno ostvariti veću inkluziju djece sa intelektualnom poteškoćama u društvo.

"Želja nam je da ova djeca ne budu odvojena od svojih vršnjaka, već naprotiv, da i ona budu ovdje, stiču radne navike, vještine i radne sposobnosti, da se socijalizuju i prošire svoje vidike i jednostavno da se više druže", kazala je Perišić Ninkovićeva.

Dodala je da ova djece neće imati klasično zasnovan radno-pravni odnos, već da će oni svakim radnim danom imati određeni angažman te da će uz asistente na radu sticati određene vještine.

Otvaranju kafea prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je tom prilikom naveo da je srećan što je Dom omladine postalo mjesto svakodnevnog okupljanja mladih ljudi.

"Sada će mladi sa određenim intelektualnim poteškoćama dobiti šansu za radno osposobljavanje, što će doprinijeti većem stepenu inkluzije, ali i ravnopravnijem položaju ove djece u našem društvu", rekao je Stanivuković.

(Nezavisne)