FARMERI UPOZORAVAJU DA BEZ POVEĆANjA OTKUPNE CIJENE SIROVOG MLIJEKA NEĆE OPSTATI :: Semberija INFO ::

 

FARMERI UPOZORAVAJU DA BEZ POVEĆANjA OTKUPNE CIJENE SIROVOG MLIJEKA NEĆE OPSTATI


Foto
Pozivamo sve proizvođače mlijeka u Bosni i Hercegovini da svoje mlijeko ne daju ispod 0,95 maraka, poručili su iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Srpske.
Iz ovog udruženja naglašavaju da cijene mlijeka u trgovinama izlaze i na skoro dvije marke.
 
– S druge strane, malim proizvođačima, koji imaju par krava, plaća se mizernih 0,5-0,6 KM po litru punomasnog mlijeka.  Pa flašica vode od 0,33 litra je dvije KM u kafani – kaže predsjednik Upravnog odbora pomenutog udruženja Milorad Arsenić, koji ističe da su proizvođači mlijeka prošlu godinu završili sa gubitkom po grlu najmanje 343,3 KM.
 
– Znači, deset krava 3.433 KM. I to je bez cijene našeg rada. U međuvremenu, došlo je do rasta svih inputa mljekarske proizvodnje i preko 400 odsto. Cijene pojedinih mineralnih đubriva su otišle sa 500 na preko 2.200 KM po toni. Strašna je priča sa sojom, koncentratima, premiksima. Prema posljednjoj računici, gubitak u ovoj i narednoj godini, jer ovom sjetvom spremamo uslove za narednu godinu, iznosi 1.727 KM po muznoj kravi – računica je mljekara koji poručuju da je, s druge strane, cijena sirovog mlijeka ostala skoro ista.
 
– Da bismo očuvali mljekarski sektor, u ovom momentu otkupna cijena sirovog mlijeka mora rasti i minimalna otkupna cijena mora da bude 0,95 KM. A uvoznoga neće biti sto posto za ove pare koje mi nudimo. Kad stranci budu znali da je domaća proizvodnja mlijeka ugušena, tek ćemo tada vidjeti pošto će biti uvozno mlijeko. Kao što sad vidimo kolika je cijena brašna i drugih životnih namirnica – kaže Arsenić i dodaje da je na sjednici Upravnog odbora Udruženja poljoprivednih proizvođača – mljekara RS donesena odluka da mljekari fakturišu  isporučeno mlijeko za mart u iznosu od minimalno 0,95 KM.

(Srpska Info)