BiH arena za obračun velikih :: Semberija INFO ::

 

BiH arena za obračun velikih


SARAJEVO - BiH u doba ukrajinske krize te zaoštrenih odnosa između Istoka i Zapada postaje poprište obračuna pojedinih diplomata svjetskih velesila, a to, uz stalne domaće turbulencije, potpomognute i potezima međunarodnih predstavnika, dodatno komplikuje ionako tešku političku situaciju u zemlji.

Stav je to sagovornika “Glasa Srpske” koji smatraju da je ta slika i te kako vidljiva, a da je najbolji dokaz za to posljednji verbalni obračun predstavnika ambasada Rusije, Kine i SAD u BiH. Novi ambasador SAD u BiH Majkl Marfi je, naime, poručio da će tokom boravka u BiH raditi na protivmjerama Rusiji i Kini koje, kako tvrdi, prijete budućnosti BiH. Na to je reagovao i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov koji je u izjavi za Srnu odbacio pogrešno tumačenje politike njegove zemlje, dodajući da ne prihvata to što Vašington zadržava ekskluzivno pravo da, često grubo i bahato, ponekad iza kulisa, nametne svoju volju, manipulativno i agresivno prikazujući Rusiju kao “glavnu prijetnju miru”. Odgovor je stigao i iz kineske ambasade. Na toj adresi su izrazili nezadovoljstvo zbog, navode, neprimjerene izjave američkog diplomate. Kina, podvlače, BiH smatra ravnopravnom članicom međunarodne zajednice i partnerom za saradnju.

Politikolog iz Istočnog Sarajeva Filip Matić podvlači da je BiH uvijek bila teren na kojem su svoju snagu odmjeravale velike sile.

- Kako je Rusija jačala, iz pojedinih ambasada u prethodnom periodu smo mogli čuti razna upozorenja i priče o ruskom malignom uticaju. I Rusija je posredstvom svog ambasadora slala određene poruke, dajući podršku Srpskoj, a jedna od posljednjih bila je da Moskva neće dozvoliti ulazak BiH u NATO, što je opet paralela koju možemo povući sa Ukrajinom - istakao je Matić za “Glas”.

Nova ukrajinska kriza se, dodaje, reflektovala i kod nas.

- Imamo Bošnjake koji su portparoli svega što će doći iz SAD. Tu su i Srbi koji sve što je rusko prihvataju kao dobro i ne dovode u pitanje. To znači da su odmah te dvije grupe u BiH automatski suprotstavljene - kazao je Matić.

Slično smatra i član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski, ističući da je BiH dugo vremena svojevrsna arena za obračun pojedinih centara moći, a da se to sada, zbog situacije u Ukrajini, intenziviralo i dodatno iskomplikovalo.

- Pogoršanje međunarodnih odnosa i bezbednosne situacije u Evropi se prelilo i na naše prostore, što nikako nije dobro. Nadam se da će domaće elite shvatiti da priklanjanje jednoj strani ne vodi nigde. Sjajan potez, na primer, napravio je nedavno srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je, kada su ga pitali da li se boji zbog dolaska novog kontingenta od 500 pripadnika EUFOR-a, istakao da nema razloga, te da nema ništa protiv da dođe i 5.000 vojnika. Mislim da je to pravi pristup - istakao je Sitarski za “Glas”.

Potrebno je, kaže, pustiti strane diplomate da sami rješavaju svoje probleme onako kako znaju i umiju.

- I BiH zbog svojih specifičnosti mora po svaku cenu ostati po strani - kaže Sitarski.

Jedna od posljednjih krupnijih stvari u BiH o kojoj nema saglasnosti ni u zemlji, ni izvan nje, jeste imenovanje Kristijana Šmita na mjesto visokog predstavnika. I dok, između ostalog, iz SAD kažu da je sve urađeno kako treba, iz Ambasade Rusije su ponovo rekli da Šmita ne smatraju visokim predstavnikom i da očekivani “izvještaj” tom savjetu nije ništa drugo nego mišljenje privatnog lica.

Zabrane ulaska

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miloš Ković, koji se našao na “crnom spisku”, odnosno kome je zabranjen ulazak u BiH, je reagovao na riječi Majkla Marfija koji je, kako kaže ovaj univerzitetski profesor u komentaru o zabrani ulaska nekim ljudima iz Srbije u BiH, te ljude uporedio sa potencijalnim teroristima. Na pitanje da li te zabrane imaju neke veze sa ovim diplomatskim ratom, Milan Sitarski kaže da bi to trebalo upitati zvaničnike koji su izdali takve zabrane, ali i vidjeti da li su u skladu sa zakonom.

Glas Srpske