ZA ALBANSKE JAGODE TOKOM ZIME DALI 400.000 MARAKA :: Semberija INFO ::

 

ZA ALBANSKE JAGODE TOKOM ZIME DALI 400.000 MARAKA


- Iako je do berbe ranih sorti jagoda na domaćim plantažama ostalo više od mjesec dana, u marketima širom Srpske uveliko se prodaju uvozne i to po enormno visokim cijenama.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je BiH tokom prva tri mjeseca ove godine uvezla 163.980 kilograma jagoda u vrijednosti od 423.245 KM, od čega se na uvoz iz Albanije odnosi čak 400.000 maraka.
Prema podacima UIO, u istom periodu lani uvezeno je 109.429 kilograma jagoda “teških” 355.058 maraka.

Iako kilogram ovog voća u marketima dostiže i 14 maraka, statistički podaci pokazuju da kupaca, uprkos visokoj cijeni, ima i tokom zime. Iz udruženja za zaštitu potrošača kažu da su za većinu građana jagode postale luksuz.

- Svi smo svjedoci da su jagode jako skupe i da ih većina zaobilazi u širokom luku. I jabuke su nam postale preskupe, a šta tek da kažemo za jagode - rekla je izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić.

Vidljivo je, kako kaže, da su u marketima širom Srpske počeli da na pojedinačnu voćku stavljaju etikete, što znači da građani kupuju na komad, odnosno mnogo manje nego ranije.

I dok pojedini ne gledaju na vrijeme kako bi jeli omiljenu voćku, većina građana čeka sezonu domaćih, koje su dosta jeftinije nego uvozne. Domaći proizvođači kažu da očekuju dobar rod, ali već sada mogu reći da će biti nešto skuplje nego proteklih godina.

- Cijena jagoda ove godine će biti nešto viša nego ranije, iako smo imali praksu da smo uvijek bili za marku jeftiniji nego ostali. Jagode po marketima koštaju i do 14 KM po kilogramu, a nikada nisu bile skuplje od 10 KM, pa će vjerovatno i kod nas biti i do 50 odsto povećanje cijene - rekao je vlasnik plantaže “Jović” u Prijedoru Dalibor Jović.

Vlasnik plantaže jagoda “Zvonar” iz Laktaša Slavko Zvonar kaže da će se prilagoditi tržištu.

- U marketima se nalaze uvezene skupe jagode, ali se ne prodaju. S obzirom na sva poskupljenja, mogu i ja dići cijenu, ali šta to vrijedi ako jagoda ne ide, a ja je moram prodati. Kakva bude tržišna cijena, tako ću se i ja ukalkulisati - rekao je Zvonar.

Proizvođač Stanko Mršić iz sela Babići nadomak Prijedora takođe se plaši da li će uspjeti prodati sav rod ako digne cijene.

- Prošle godine nisam dizao cijene jagoda, ali sam sve prodao - kazao je Mršić.

Domaći proizvođači ističu da uvozne rane jagode lijepo izgledaju, ali da je njihov kvalitet diskutabilan, dok su se domaće pokazale kao izuzetno kvalitetne.

Predsjednik Udruženja voćara “Prijedor” Mladen Marjanović rekao je za “Glas Srpske” da je ovo podneblje pogodno za proizvodnju jagoda.

- Više-manje možemo reći da imamo idealne uslove za proizvodnju jagoda, ako ne računamo mrazeve u posljednjih nekoliko godina, koji su nam nanijeli određenu štetu - kazao je Marjanović.

Izvoz

Kada je riječ o izvozu jagoda, podaci UIO pokazuju da ga ove godine nije ni bilo. Tokom cijele 2021. godine na inostrana tržišta plasirano je 89.160 kilograma u vrijednosti od 409.550 maraka.

(Glas Srpske)