FINALIZOVANI TEHNIČKI DETALjI ISPORUKE MINERALNOG ĐUBRIVA IZ TURSKE U BIH :: Semberija INFO ::

 

FINALIZOVANI TEHNIČKI DETALjI ISPORUKE MINERALNOG ĐUBRIVA IZ TURSKE U BIH


Foto
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su finalizovani tehnički detalji u vezi sa isporukom 30.000 tona mineralnog đubriva iz Turske, koje su potrebne za poljoprivrednu proizvodnju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

On je naglasio da su nadležna entitetska ministarstva i Distrikt Brčko odredili domaće uvoznike i proizvođače iz Turkse od kojih će biti izvršen otkup dogovorenih količina minirelnog đubriva, nakon čega je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o tome obavijestilo Ambasadu Turske u BiH.

- Ministarstvo je promptno reagovalo i odradili smo svoj dio posla. Očekujem da će i Ambasada Turske biti ažurna, te u najkraćem mogućem roku obezbijediti potrebne dozvole za izvoz iz Turske. Namjera nam je da što prije krenemo u realizaciju ovog procesa, kako bi domaći poljoprivrednici mogli kupiti potrebne količine za proizvodnju u tekućoj godini - rekao je ministar Košarac.

Podsjetio je da je isporuka 25.000 tona KAN đubriva i pet hiljada tona NPK đubriva iz Turkse u BiH rezultat dogovora srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

- Od ukupne količine od 30.000 tona, Republici Srpskoj i Federaciji BiH će biti isporučeno po 14.000 tona mineralnog đubriva, a Brčko Distriktu 2.000 tona, što je usaglašeno na sastanku koji sam nedavno imao sa entitetskim ministrima poljoprivrede i ambasadorom Turske u BiH - dodao je ministar Košarac.

Istakao je da cijenu mineralnog đubriva diktiraju uslovi na tržištu i da će ona će biti predmet usaglašavanja dobavljača iz BiH i proizvođača iz Turske, te da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne može uticati na ova pitanja. 

- U kontinuiranoj saradnji sa nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH, predano smo radili na tome da se pravovremeno omogući spoljnotrgovinski promet ove vrste robe, poštujući Ugovor o slobodnoj trgovini sa Turskom. Smatramo da je ovo dobra mjera za pomoć domaćim poljoprivrednicima u uslovima nestašice mineralnog đubriva i visokih cijena na tržištu. Svima nam je u interesu da spriječimo negativne posljedice kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet - poručio je Košarac.

(RTRS)